Konkurs uważany jest za najbardziej prestiżowe wydarzenie branży gastronomicznej w naszym kraju. Do rywalizacji stanęło 9-dwuosobowych zespołów kucharskich, zwycięzców najwyżej notowanych imprez kulinarnych w Polsce. Nad przebiegiem konkursu czuwało 7-osobowe jury kulinarnych specjalistów z 6 krajów (Polski, Francji, Portugalii, Luksemburga, Austrii i Botswany). W ramach konkursowego menu zawodnicy przygotowali przystawkę z jesiotra i gruszki oraz danie główne z gęsi i kaszy. Drugie miejsce zajął zespół z Dubiecka, Krzysztof Bobola i Maciej Undziakowicz. Na trzecim uplasowali się Jakub Kasprzak i Waldemar Trzciołek, zwycięzcy konkursu Festiwal Smaku w Grucznie.
W nagrodę, oprócz tytułu Mistrza Polski, zwycięzcy odbędą dwutygodniowy staż w najbardziej prestiżowej szkole kucharskiej na świecie - w Instytucie Paula Bocuse w Lyon we Francji.
Udostępnij