https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ceny cukru w górę, mleka w dół

Lucyna Talaśka-Klich
- Moja rodzina nie wyobraża sobie obiadu bez „pyrów”. A to przecież nie wszystko, co ostatnio podrożało.
- Moja rodzina nie wyobraża sobie obiadu bez „pyrów”. A to przecież nie wszystko, co ostatnio podrożało. Maciej Jeziorek
- Najbardziej martwią mnie ceny ziemniaków, bo one są znacznie wyższe niż przed rokiem i z tego powodu wydaję o ok. 50 zł miesięcznie więcej - mówi Anna Wełnowska, która zrobiła zakupy w bydgoskim sklepie spożywczym.

- Moja rodzina nie wyobraża sobie obiadu bez „pyrów”. A to przecież nie wszystko, co ostatnio podrożało.Z najnowszych danych bydgoskiego Urzędu Statystycznego wynika, że w maju br. kilogram ziemniaków kosztował średnio 1,35 zł, zaś rok wcześniej były one o 34 grosze tańsze (szczegóły w infografice obok).

- Wyższe ceny ziemniaków to efekt tego, że w ostatnim roku w całej Europie posadzono ich mniej - wyjaśnia Michał Gmys, rolnik z Wtelna (gm. Koronowo).

Zatem co najmniej do kolejnego lata nie ma co liczyć, że ceny ziemniaków zbliżą się do tych sprzed roku.

Klienci warzywniaków zauważyli, że droższe są w tym roku m.in. kalafiory i brokuły. Za sztukę trzeba zapłacić najczęściej 4-5 zł. - Tantniś krzyżowiaczek zniszczył wiele upraw - wyjaśnia Michał Gmys. - To taki owad, który żeruje między innymi na kalafiorach i brokułach. Gąsienice tantnisia odżywiają się roślinami kapustowatymi i mogą spowodować ogromne straty w rolnictwie. Okres suszy sprzyjał składaniu jaj przez te owady, więc w tym roku straty są duże.
Podkreśla jednak, że rolnicy za sztukę kalafiora, brokuła dostają ok. 2 zł, w przypadku ziemniaków to zaledwie ok. 30 proc. ceny, którą klient widzi w sklepie.

Gorzki smak podwyżki
Pani Anna zauważyła, że podrożał także cukier. - Akurat jest czas zapraw i chociaż nie ograniczam z tego powodu robienia przetworów z owoców, to wiem, że niektórych to skutecznie zniechęca - dodaje.

- Porównując ceny z maja tego roku do tych sprzed roku, to podrożał on aż o 28 procent - mówi dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Wzrost ceny od początku roku wynosi 12,5 proc. i trudno prognozować, co będzie dalej, na razie utrzymuje się tendencja wzrostowa.

Jak wynika z danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy, w naszym regionie kilogram cukru podrożał o 66 groszy (porównując maj br. do maja 2015).

Ekonomista twierdzi, że w kraju tańsze jest za to masło (porównując stawki w maju br. do maja ub.r.) o ok. 7,2 proc. i tłuszcze wieprzowe (np. smalec, słonina) - o 6,1 proc., margaryny o 2,6 proc., oleje roślinne - o 0,5 proc. - W związku z tym, że potaniało masło, to obniżył się popyt na margaryny, więc te ceny - porównując rok do roku - też spadły - dodaje dr Świetlik. - Jednak rzepaku na rynku jest mniej, zatem producenci stopniowo będą podnosić ceny na oleje i margaryny.

Mleko w handlu też tanieje
Kto lubi pić mleko, ma powody do radości, bo litr jest tańszy średnio o 25 groszy, w promocjach nawet o 70-80 gr.

Ceny cukru w górę, mleka w dół
Źródło: Urząd Statystyczny w Bydgoszczy

- Ta obniżka nie jest proporcjonalna do spadku cen, jakie dotknęły przetwórców i producentów mleka - uważa Mariusz Trojakowski, prezes mleczarni ROTR w Rypinie. - Gdyby tak miało być, to spadek cen na sklepowych półkach byłby większy.
Od około trzech tygodni widać jednak ożywienie na tym rynku, bo ceny masła i żółtych serów zaczynają nieznacznie rosnąć.

Schabowy podnosi się z dna
Wieprzowina nadal jest tania (w maju br. kosztowała o 2,1 proc. mniej niż przed rokiem), ale ostatnio cena zaczyna rosnąć (o 0,6 proc. porównując ceny w maju br. do kwietnia tego roku). - To efekt spadku produkcji trzody chlewnej, która stała się nieopłacalna - mówi dr Krystyna Świetlik.

Ostatnio ceny w skupie trzody rosną. - Rolnicy cieszą się, że wreszcie dostają więcej za tuczniki - mówi Maciej Kwieciński, współwłaściciel PPUH Kwiecińscy w Bożejewiczkach koło Żnina. - Świnie w wadze żywej są wyceniane na 4,70 zł za kilogram.

Czy przełoży się to na ceny na półkach? - W naszych sklepach nieznacznie skorygowaliśmy ceny mięsa - dodaje Kwieciński. - Nie sądzę jednak, by podrożały wędliny. Dotyczy to szczególnie tych przetwórców, którzy importują tanie elementy wieprzowe,

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
W dniu 05.07.2016 o 05:39, kos napisał:

Chciłbyś, żeby mleko prosto od producenta kosztowało tyle co np 3,2% i puścić producenta z torbami. 

"Mleko" w handlu 3,2% kosztuje circa ponad 2 zł natomiast mleko pełnowartościowe  w skupie ponad 1 zł. Z mleka skupionego produkuje się masło, sery, śmietanę, maślankę, kefiry, jogurty i inne przetwory więc jeżeli ceny skupu mleka spadają to dlaczego nie przekłada się to na spadek cen przetworów mlecznych. Kto i czyim kosztem na tym zarabia?

k
kos
W dniu 04.07.2016 o 21:49, Gość napisał:

Piszcie prawdę, ceny mleka w handlu trzymają się mocno a to przecież nie jest to mleko które odstawia producent gdyż to co kupujemy to resztki tego co zostało z mleka odstawionego przez producentów.

Chciłbyś, żeby mleko prosto od producenta kosztowało tyle co np 3,2% i puścić producenta z torbami. 

G
Gość

Piszcie prawdę, ceny mleka w handlu trzymają się mocno a to przecież nie jest to mleko które odstawia producent gdyż to co kupujemy to resztki tego co zostało z mleka odstawionego przez producentów.

A
ASDASD

135kg ziemniaków miesięcznie ? Całkiem spoko...

B
Bart G-dz

polecam kaszę 

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska