Nie zawiedli za to stali handlowcy, nawet z województw łódzkiego czy wielkopolskiego oraz z powiatów aleksandrowskiego i włocławskiego. Między innymi Anna Pietrykowska z Przybranowa (gmina Aleksandrów Kuj.) przywiozła ze swego gospodarstwa bogaty asortyment kompotów, dżemów, kiszonek, a także bylicę piołunową i ocet jabłkowy.
Oferowano sporo odmian jabłek, których ceny, z wyjątkiem szarej renety (6 zł), mieszczą się w przedziale 3,50-5 zł za kilogram.
- Ceny jabłek w stosunku do ubiegłego roku wzrosły tylko o 50 groszy, chociaż ko-szty ich przechowywania w chłodniach, w związku z podwyżką cen prądu, znacznie się zwiększyły - podkreśla Danuta Dąbrowska z rodzinnego gospodarstwa sadowniczego w Marulewach (gmina Inowrocław).
Zdaniem Janusza Leśniewskiego, sadownika z Wielkopolski, podaż jabłek z ubiegłorocznych zbiorów utrzyma się do następnych zbiorów.
A oto inne wynotowane w minioną sobotę ceny na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu :
gruszki - 6-7,
orzechy włoskie - 14-20,
brokuł - 4,50,
brukselka - 10-12,
cebula - 4-5,
czosnek - 2-5,
kalafior - 15,
kapusta: główka - 3-4 zł/kg, kiszona - 7-10-15 (najdroższa z chrzanem),
kwas z kapusty - 8,
koperek - 2,
marchew - 3-4,
ogórek: zielony - 15-20, małosolny - 40,
pieczarki - 12,
pietruszka - 8,
por - 3,
rzepa - 6,
sałata - 4,
seler - 6,
włoszczyzna - 6-7,
ziemniaki - 2-3,
masło produkcji OSM Cuiavia: śmietankowe - 8,28, ekstra - 6,29 (była promocja do soboty),
twaróg półtłusty 200 g - 3,36,
jogurt naturalny 150 g - 2,62;
ryby: amur (filet) - 35, dorsz - 27-32-38, halibut -50-62 (najdroższy wędzony), karp (filet) - 35, leszcz - 7-12, panga - 20, sandacz - 40 -65, sola - 28, śledź: 12-17(tusza), 20 (filet), matias - 22.
