O 0,9% podskoczyły ceny mięsa:
- wieprzowina o 3,3%
- wołowina i cielęcina o 0,6%
- wędliny o 0,4%
- drób staniał o 0,6%
Kowalski płacił więcej za ryż (o 0,4%), pieczywo (o 0,3%) oraz warzywa (o 0,1%). Zmian nie odnotowano w przypadku makaronów i produktów makaronowych.
Spadły ceny mąki (o 3,0%), tłuszczów zwierzęcych (o 2,1%) i roślinnych (o 1,8%), owoce (o 0,9%) oraz ryby i owoce morza, a także cukier (po 0,4%). Mniej niż przed miesiącem konsumenci płacili również za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,3%, w tym za jaja – o 0,9%, sery i twarogi – o 0,5%, jogurty, śmietanę, napoje i desery mleczne – o 0,1%, przy wzroście cen mleka – o 0,2%) - podaje GUS.
W kwietniu ceny napojów bezalkoholowych - w porównaniu z poprzednim miesiącem - obniżyły się o 0,2%. Więcej trzeba było płacić za kawę, soki warzywne i owocowo-warzywne (o 0,2%). Soki owocowe były tańsze o 1,1%, wody mineralne lub źródlane o 0,2%.
Źródło informacji: GUS
wideo: x-news/Agencja TVN