Majowe przymrozki przyczyniły się do osłabienia wegetacji roślin, co w konsekwencji wpłynie na obniżenie plonów, a także na wyższe ceny detaliczne.
- Minusowe temperatury, dochodzące przy gruncie nawet do minus 7 stopni Celsjusza, poraziły wczesne odmiany ziemniaków na moim polu. Szacuję, że zbiory będą co najmniej o 50 procent niższe - twierdzi pan Bolesław, rolnik z Radłowa, gm. Pakość.
Natomiast Paweł Wyciszkiewicz z Jaront (gm. Inowrocław) swoje uprawy warzywne chroni przed przymrozkami i wiatrem wiosenną agrowłókniną.
Mała podaż młodych ziemniaków sprawia, że ich cena - podobnie jak innych wczesnych warzyw - jest dość wysoka.
Oto ceny wynotowane 17 maja na inowrocławskim targowisku:
młode ziemniaki - 6-8,
botwina - 4,
buraki ćwikłowe - 3,
cebula: biała - 4, ze szczypiorem - 3,
fasolka szparagowa - 40,
gruszki - 7,
jabłka - 5,
jaja: kurze - 1-1.30, gęsie - 5,
kalafiory - 6-7-8,
kalarepa - 4,
kapusta: młoda - 6-7, kiszona - 7-14 (najdroższa z młodej kapusty),
koperek - 3-3,50,
marchew - 4, pęczek młodej - 6,
mięta - 5,
natka pietruszki - 3,
ogórki: gruntowe i ze szklarni - 6-10-12, małosolne - 22,
orzechy: włoskie - 10, laskowe - 12,
pieczarki - 12,
pietruszka - 8,
pomidor - 6-9-13,
por -3,
rabarbar - 10,
rozsady: bakłażan - 4, cukinia - 4, melisa - 5, ogórek szklarniowy długi - 5, poziomka - 6,
rabarbar - 5,
seler - 0,90,
rzodkiewka (pęczek) - 2,50,
sałata - 4,
seler - 6,
szparagi - 12-16,
truskawki - 20,
włoszczyzna - 8.
