
ORZESZKI ZIEMNE UŁATWIAJĄ ZASYPIANIE
Tryptofan, aminokwas działający jako prekursor neuroprzekaźnika serotoniny, jest powiązany z cyklem snu i czuwania. Tryptofan występuje w żywności takiej jak orzeszki ziemne, indyk, mleko i jajka. Badania potwierdzają, że produkty zawierające tryptofan wspierają zdrowy i dobry sen.

JOGURT UŁATWIAJĄ ZASYPIANIE
Alfa-laktoalbumina, białko występujące w serwatce w produktach mlecznych, takich jak jogurt, może zmniejszać poranną senność i poprawiać czujność następnego ranka po spożyciu. Mniejsze spożycie wapnia (wapń znajduje się w jogurtach mlecznych) wiąże się z większymi trudnościami w zasypianiu i bardziej nieregenerującym snem.

GRZYBY UŁATWIAJĄ ZASYPIANIE
Niewiele produktów spożywczych zawiera naturalnie witaminę D, ale grzyby poddane działaniu światła UV zawierają około 46 procent dziennego zapotrzebowania witaminy D na w połowie filiżanki. Niedobór witaminy D wiąże się z większym ryzykiem zaburzeń snu, w tym złej jakości snu, krótkiego czasu trwania snu i senności w ciągu dnia.

POMIDORY UŁATWIAJĄ ZASYPIANIE
Chociaż zawartość melatoniny może różnić się w zależności od pory roku czy gatunku, pomidory są uważane za produkt wpływający pozytywnie na sen ze względu na zawarty w nich naturalny poziom melatoniny. Badania wykazały, że po 8 tygodniach spożywania 250 gramów pomidorów na dwie godziny przed snem poprawiła się jakość snu u kobiet. Dodatkowo badania wykazały, że osoby śpiące bardzo krótko (mniej niż pięć godzin na dobę) miały najniższe spożycie likopenu - korzystnego związku występującego w pomidorach.