
Chleb pełnoziarnisty - właściwości
Zarówno chleb razowy, jak i chleb pełnoziarnisty, znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Oba rodzaje pieczywa są także bardzo pożywne a dzięki błonnikowi pomagają kontrolować wagę. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy chleb pełnoziarnisty? Kto nie powinien jeść chleba razowego? Zobacz więcej >>>>>

Tak pieczywo pełnoziarniste pomaga schudnąć
Zastąpienie rafinowanych zbóż chlebem pełnoziarnistym może pomóc w utracie wagi lub kontrolowaniu jej. Zarówno chleb razowy, jak i chleb pełnoziarnisty pomagają kontrolować wagę, głównie dzięki błonnikowi. Badania wykazały, że spożywanie pełnych ziaren może zmniejszyć głód oraz zwiększyć uczucie sytości. Eksperci potwierdzają pewną zależność: więcej produktów pełnoziarnistych prowadzi do mniejszego przyrostu masy ciała.

Chleb pełnoziarnisty to źródło błonnika
Jedząc chleb pełnoziarnisty zwiększysz spożycie błonnika. Jedna kromka 100 proc. pełnoziarnistego chleba może zawierać od 2 do 4 gramów błonnika na kromkę, w zależności od wielkości chleba. Dorośli powinni spożywać 14 gramów błonnika na każde 1000 spożytych kalorii lub 28 gramów na diecie 2000 kalorii. Jedzenie zaledwie dwóch kromek chleba pełnoziarnistego dziennie może pomóc zaspokoić ponad 25 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Jedzenie błonnika wiąże się z poprawą trawienia, zdrowiem jelit, zdrowiem serca i zapobieganiem nowotworom, żeby wymienić tylko kilka korzyści.

Tak chleb pełnoziarnisty wpływa na poziom cukru we krwi
Poziom cukru we krwi może się poprawić dzięki spożywaniu pieczywa pełnoziarnistego. Nawet osoby chore na cukrzycę mogą jeść chleb, a chleb pełnoziarnisty może zapewniać pewne korzyści w zakresie poziomu cukru we krwi. Chociaż nawet pieczywo pełnoziarniste zwiększa poziom cukru we krwi (w końcu jest węglowodanem), trawienie błonnika trwa dłużej, co prowadzi do wolniejszego uwalniania cukru do krwioobiegu.
Chleb pełnoziarnisty może chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2 w miarę starzenia się - co potwierdzają badania.