
Tak chleb pełnoziarnisty wpływa na poziom cholesterolu
Jedząc pieczywo pełnoziarniste poprawisz poziom cholesterolu, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca. Chleb pełnoziarnisty pomaga ograniczyć produkcję cholesterolu w wątrobie, jednocześnie ograniczając trawienie i wchłanianie cholesterolu z pożywienia.

Chleb pełnoziarnisty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Podczas gdy wysokie spożycie rafinowanych zbóż wiąże się z większym ryzykiem raka barwnikowego i raka żołądka, spożywanie pełnych ziaren może mieć działanie ochronne. Różne badania wykazały niższy odsetek zachorowań na raka okrężnicy, żołądka, piersi, trzustki, prostaty i przełyku, porównując najwyższe i najniższe spożycie produktów pełnoziarnistych.
Naukowcy odkryli, że u osób spożywających największą ilość produktów pełnoziarnistych w porównaniu do najniższych, ryzyko zachorowania na raka żołądka jest o 27 proc. niższe.

Chleb pełnoziarnisty poprawia trawienie
Chleb pełnoziarnisty i inne produkty pełnoziarniste są dobrym źródłem nierozpuszczalnego błonnika. Ten rodzaj błonnika zwiększa objętość stolca i pomaga szybciej transportować odpady przez układ trawienny. Pszenica pełnoziarnista działa także prebiotycznie na organizm. Gdy bakterie jelitowe fermentują błonnik z chleba pełnoziarnistego, powstają ważne kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy i trawienie.

Chleb pełnoziarnisty jest sycący
Jedząc chleb pełnoziarnisty, szybko poczujesz się pełny. Pieczywo pełnoziarniste zawiera całe ziarno pszenicy, w tym otręby, zarodki i bielmo. Elementy te są usuwane z rafinowanych ziaren (w białym chlebie), a wraz z nimi duża ilość błonnika. Jako węglowodan złożony, organizm trawi pełnoziarniste pieczywo dłużej niż biały chleb, co spowalnia proces trawienia i zapewnia uczucie sytości na dłużej po jedzeniu.