Chleb pełnoziarnisty i chleb razowy - który jest zdrowszy?
Chleb zyskał złą reputację za sprawą różnych diet odchudzających. Dietetycy podkreślają, że ta reputacja została niesprawiedliwie nadszarpnięta.
To Cię teraz może zainteresować
- Oto sposoby na długie i gęste rzęsy. Takie są naturalne triki na piękne rzęsy
- Oto najlepsze herbaty na odchudzanie. Te herbaty spalają tłuszcz z brzucha
- Niedobór witaminy B12 - oto często objawy. To się dzieje, gdy brakuje witaminy B12
- To może oznaczać ochota na sól. Chęć na słone może być objawem choroby
Zarówno chleb razowy, jak i chleb pełnoziarnisty, znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Oba rodzaje pieczywa są pożywne. Chleb jest dobrym źródłem węglowodanów - makroskładników odżywczych, które organizm preferuje jako źródło energii. Takie pieczywo pomaga regulować poziom cukru we krwi, przeciwdziała rozwojowi cukrzycy typu 2, dobrze wpływa na kondycję serca i zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Pieczywo pełnoziarniste powstaje z nieoczyszczonej mąki pszennej, mąki pełnoziarnistej lub z mąki graham. Obydwa rodzaje pieczywa - pełnoziarniste i razowe - zawierają pełne ziarna:
- chleb pełnoziarnisty zawiera wyłącznie ziarna pszenicy,
- chleb razowy może zawierać różne ziarna, takie jak jęczmień, kukurydza czy żyto.
Zarówno chleb razowy, jak i chleb pełnoziarnisty pomagają kontrolować wagę, głównie dzięki błonnikowi.
Te osoby nie powinny jeść chleba pełnoziarnistego - im to pieczywo może zaszkodzić
Chociaż jedzenie chleba pełnoziarnistego ma wiele zalet, nie dla wszystkich osób jest to najlepszy wybór. Na chleb pełnoziarnisty powinny uważać osób z celiakią lub alergią na pszenicę.
Sprawdź, co się dzieje z organizmem, gdy jemy chleb pełnoziarnisty i razowy? Oto możliwe korzyści i skutki uboczne jedzenia chleba pełnoziarnistego - to wymieniają dietetycy: