https://pomorska.pl
reklama

Chleb pszenno-żytni prosto od gospodyni [PRZEPIS]

Sprawdźcie przepis na chleb pszenno-żytni
Sprawdźcie przepis na chleb pszenno-żytni materiały prasowe
Przepis na chleb żytnio-pszenny poleca Elżbieta Deik z Koła Gospodyń Wiejskich w Paczewie. Składniki: 3 kg mąki żytniej, 3 kg mąki pszennej, 4 l mleka, 10 dag drożdży, 2 łyżki soli. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i sól, czekamy, aż drożdże wyrosną. Wsypujemy 3 kg mąki żytniej i 1 kg pszennej.

Składniki mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 8 godz., a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałe 2 kg mąki psze-nnej. Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem blach i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 175 st. C przez  około godzinę. 

Przepis pochodzi  z książki „Tak smakuje Pomorze” z biblioteki „Dziennika Bałtyckiego”.

 

Sprawdź też:

Kotlet schabowy inaczej - z porem i tartym serem [PRZEPIS]

Produkt Regionalny. Szandar - pyszna babka ziemniaczana [PRZEPIS]

Produkt regionalny. Chłodnik Joli. Idealny na ciepłe dni [PRZEPIS]

Monika Jankowska

[email protected]

 

 

 

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Moda w uzdrowiskach. Takie ubrania kupisz w Ciechocinku i Inowrocławiu

Moda w uzdrowiskach. Takie ubrania kupisz w Ciechocinku i Inowrocławiu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska