
Jakie produkty warto spożywać w chorobie Hashimoto?
Zwiększ spożycie błonnika. W chorobie Hashimoto jelita często pracują wolniej, dlatego ważne jest, aby spożywać produkty bogate w błonnik. Błonnik pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, poprawia perystaltykę jelit i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości.

U pacjentów z chorobą Hashimoto zaleca się spożywanie błonnika w ilości dwukrotnie większej niż zwykle. Produkty bogate w błonnik to m.in. banany, jabłka, buraki, marchew, awokado, migdały, kiełki, karczochy oraz produkty z pełnoziarnistych zbóż.

Jakie produkty warto spożywać w chorobie Hashimoto?
Spożywaj białko. Białko jest ważne dla budowy mięśni i komórek w organizmie, pomaga utrzymać odpowiednią wagę i długo utrzymuje uczucie sytości. Osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać produktów mlecznych, takich jak mleko, jogurt i twarożek, ze względu na często towarzyszącą niedoczynność tarczycy nietolerancję laktozy.

Jakie produkty warto spożywać w chorobie Hashimoto?
Zaleca się spożywanie białka w postaci mięsa, jajek oraz produktów skrobiowych zawierających białko, takich jak ziemniaki. Tego rodzaju produkty można spożywać nawet codziennie.