
Zobacz w galerii przepisy na ciasta i desery świąteczne - tradycyjne i nowoczesne

Rolada z kremem pistacjowym
Składniki: na biszkopt - 5 dużych jajek, 100g cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 70g mąki pszennej, 20g kakao, 20g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady; krem - 200 g pasty pistacjowej, 100 g białej czekolady, 150 ml śmietanki kremówki i
150 g serka mascarpone
Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę mieszamy z kakao. Przesiewamy na jajeczną masę. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Ciasto przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12-15 minut w 180 stopniach. Ciasto od razu po upieczeniu przekładamy na czystą ściereczkę równomiernie posypaną cukrem pudrem. Ciepłe ciasto zwijamy razem ze ściereczką w luźny rulon. Odstawiamy do przestygnięcia na około 1-2 godziny.
Robimy krem - rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy pastę pistacjową. Miksujemy. Ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone. Dodajemy masę pistacjową. Delikatnie łączymy. Krem nakładamy na czekoladowy biszkopt i zwijamy roladę.

Tarta cytrynowa z przypalaną pianką bezową
Składniki: na ciasto - 250 g mąki, 125 g masła, 90 g cukru, 1 laska wanilii, 2 jajka, szczypta soli; masa cytrynowa - 1 kg cytryn, 50 g mąki kukurydzianej, 4 żółtka, 200 ml śmietany 36 %, 3 płatki żelatyny, 400 g cukru; pianka bezowa - 5 białek, 200 g cukru
Wykonanie: robimy ciasto - mieszamy miękkie masło z cukrem i solą, dodajemy ziarenka wanilii, jajko i żółtko. Przesiewamy i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wkładamy na godzinę do lodówki. Ciastem wykładamy formę do tarty lub małe foremki, wysmarowane tłuszczem i oprószone mąką. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i mniejszą okrągłą formę, by ciasto nie wyrosło. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Robimy masę cytrynową - z cytryn wyciskamy sok, dodajemy 300 g cukru. Podgrzewamy na małym ogniu. W oddzielnej misce ubijamy żółtka ze 100 g cukru. Dolewamy powoli trochę ciepłego soku cytrynowego. Całość przelewamy do soku. Podgrzewamy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje. Płatki żelatyny wkładamy na 5 minut do miseczki z zimną wodą. Wyciskamy, dodajemy do kremu cytrynowego, mieszamy. Śmietanę ubijamy. Dodajemy do kremu cytrynowego. Mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto. Chłodzimy 2 godziny w lodówce. Robimy piankę bezową - białka podgrzewamy z cukrem, ubijamy na sztywną pianę. Kładziemy ją na schłodzoną masę cytrynową. Przypalamy specjalnym palnikiem.

Babka drożdżowa
Składniki: 500 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 5 żółtek, 100 g masła, 300 ml mleka, 100 g cukru, 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 2 łyżki migdałów w płatkach, 2 łyżki oliwy z oliwek, skórka starta z 0,5 cytryny, sól
Wykonanie: mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy w małym garnku. Masło roztapiamy. Przygotowujemy zaczyn z drożdży - 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Żółtka ucieramy z cukrem, mieszamy z większością mąki, dodajemy zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, by ciasto było elastyczne. Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny oraz migdały w płatkach. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Przekładamy ciasto do formy. Nie powinno zajmować więcej niż połowa objętości formy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Wierzch babki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy z włączonym termoobiegiem w temperaturze 150 stopni C 30–45 minut. Studzimy na kratce