
Jabłecznik
Składniki: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. reneta czy antonówka), 2 szklanki mąki pszennej, kostka masła, 1 jajko, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: z podanych składników (poza jabłkami) zagniatamy ciasto kruche - wyrabiamy je dłońmi lub mikserem z hakami. Formuję kulę, którą zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Obrane jabłka ścieramy na wiórki na tarce. Odciskamy z nich sok. Połową schłodzonego ciasta wykładamy spód formy do pieczenia, na to kładziemy odciśnięte jabłka i posypujemy kruszonką, którą robimy z drugiej połowy ciast, rwąc je na małe kawałki. Pieczemy w 180 stopniach około godziny.

Leśny mech
Składniki: na ciasto -3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego; na masę malinową - 2 galaretki malinowej, 700 ml gorącej wody, 400 g malin świeżych lub mrożonych, na krem - 250 ml śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie: szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz szpinak. Miksujemy. Dodajemy przesiane składniki, lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 30-35 min. Studzimy. Ścinamy wierzch ciasta. Galaretki zalewamy gorąca wodą. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Dodajemy maliny do galaretki. Wykładamy na ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy krem na ciasto i oprószamy kawałeczkami zielonego ciasta.

Sernik cytrynowy
Składniki: na spód - 50g masła, 40 g czekolady, pół szklanki drobnego cukru, 1 duże jajko, 2 łyżki mąki pszennej; na masę serową: 750g sera tłustego, zmielonego trzykrotnie, 3 jajka, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok oraz skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie: rozpuszczamy masło i czekoladę, lekko studzimy. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy masę czekoladową, ubijając. Dodajemy mąkę. Miksujemy. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 170ºC. W międzyczasie robimy masę serową - wszystkie składniki miksujemy krótko. Na upieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy w 180 stopniach 5 minut, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy godzinę.

Creme brulee
Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 36%, 6 żółtek, 1/3 szklanki cukru, 1 laska wanilii, 5 łyżek cukru do karmelizacji, świeże owoce (truskawki, borówki, jeżyny lub maliny)
Wykonanie: gotujemy śmietankę z cukrem i ziarenkami wanilii. Żółtka ubijamy mikserem około pół minuty. Dolewamy ciepłą śmietanę, cały czas miksując na małych obrotach. Krem wlewamy do foremek do zapiekania, przez sitko. Pieczemy w 100 stopniach C około przez 50 minut. Studzimy. Zostawiamy w lodówce na noc. Wierzch deseru posypujemy warstwą cukru, który opalamy specjalnym palnikiem. Dekorujemy świeżymi owocami.