5 z 12
Składniki: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. reneta czy...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jabłecznik

Składniki: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. reneta czy antonówka), 2 szklanki mąki pszennej, kostka masła, 1 jajko, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: z podanych składników (poza jabłkami) zagniatamy ciasto kruche - wyrabiamy je dłońmi lub mikserem z hakami. Formuję kulę, którą zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Obrane jabłka ścieramy na wiórki na tarce. Odciskamy z nich sok. Połową schłodzonego ciasta wykładamy spód formy do pieczenia, na to kładziemy odciśnięte jabłka i posypujemy kruszonką, którą robimy z drugiej połowy ciast, rwąc je na małe kawałki. Pieczemy w 180 stopniach około godziny.

6 z 12
Składniki: na ciasto -3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Leśny mech

Składniki: na ciasto -3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego; na masę malinową - 2 galaretki malinowej, 700 ml gorącej wody, 400 g malin świeżych lub mrożonych, na krem - 250 ml śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie: szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz szpinak. Miksujemy. Dodajemy przesiane składniki, lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 30-35 min. Studzimy. Ścinamy wierzch ciasta. Galaretki zalewamy gorąca wodą. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Dodajemy maliny do galaretki. Wykładamy na ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy krem na ciasto i oprószamy kawałeczkami zielonego ciasta.

7 z 12
Składniki: na spód - 50g masła, 40 g czekolady, pół szklanki...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Sernik cytrynowy

Składniki: na spód - 50g masła, 40 g czekolady, pół szklanki drobnego cukru, 1 duże jajko, 2 łyżki mąki pszennej; na masę serową: 750g sera tłustego, zmielonego trzykrotnie, 3 jajka, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok oraz skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie: rozpuszczamy masło i czekoladę, lekko studzimy. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy masę czekoladową, ubijając. Dodajemy mąkę. Miksujemy. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 170ºC. W międzyczasie robimy masę serową - wszystkie składniki miksujemy krótko. Na upieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy w 180 stopniach 5 minut, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy godzinę.

8 z 12
Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 36%, 6 żółtek, 1/3...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Creme brulee

Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 36%, 6 żółtek, 1/3 szklanki cukru, 1 laska wanilii, 5 łyżek cukru do karmelizacji, świeże owoce (truskawki, borówki, jeżyny lub maliny)
Wykonanie: gotujemy śmietankę z cukrem i ziarenkami wanilii. Żółtka ubijamy mikserem około pół minuty. Dolewamy ciepłą śmietanę, cały czas miksując na małych obrotach. Krem wlewamy do foremek do zapiekania, przez sitko. Pieczemy w 100 stopniach C około przez 50 minut. Studzimy. Zostawiamy w lodówce na noc. Wierzch deseru posypujemy warstwą cukru, który opalamy specjalnym palnikiem. Dekorujemy świeżymi owocami.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wypadek w miejscowości Grzywna pod Chełmżą. Samochód marki BMW uderzył w skuter

Wypadek w miejscowości Grzywna pod Chełmżą. Samochód marki BMW uderzył w skuter

Makabryczne odkrycie przy cmentarzu w Goszczewie. Na parkingu leżały ludzkie szczątki

Makabryczne odkrycie przy cmentarzu w Goszczewie. Na parkingu leżały ludzkie szczątki

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Zobacz również

Talerzyk weselny. Takie są teraz koszty wesela. Ile goście dają do kopert w 2025?

Talerzyk weselny. Takie są teraz koszty wesela. Ile goście dają do kopert w 2025?

Wystarczy chleb i woda. Borówka będzie obficie owocować przez całe lato

Wystarczy chleb i woda. Borówka będzie obficie owocować przez całe lato