9 z 12
Składniki: 500 g maku mielonego, 1 litr mleka, 200 g masła...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Makowiec japoński

Składniki: 500 g maku mielonego, 1 litr mleka, 200 g masła lub margaryny, 7 - 9 jaj, 400 g cukru pudru, 5 łyżek kaszy manny, 600 g jabłek np. reneta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ok. 200 g bakalii (np. po 50 g skórki, moreli, śliwek i rodzynek), 1 łyżka miodu, kilka kropli aromatu migdałowego, tabliczka czekolady
Wykonanie: mak wsypujemy do dużego garnka, zalewamy mlekiem, przykrywamy i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez ok. 25 - 30 minut często mieszając. Studzimy. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie po 1 łyżce maku i kaszy manny, dodajemy obrane i starte na wiórki jabłka, proszek do pieczenia, drobno posiekane bakalie, miód i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy je do masy makowej. Mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez ok. 50 minut. Po przestudzeniu polewamy roztopioną czekoladą

10 z 12
Składniki: 250 g masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1,5...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Babka cytrynowa

Składniki: 250 g masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka i sok z cytryny; na lukier - 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1-2 łyżki gorącej wody
Wykonanie: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy masło i cukier, dodajemy po 1 jajku. Ubijamy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo suche składniki. Dodajemy sok z cytryny i skórkę. Przelewamy ciasto do keksówki. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez ok 40-50 minut. Robimy polewę - łączymy ze sobą wszystkie składniki.

11 z 12
Składniki: na ciasto - 400 g mąki pszennej np. typ. 500, 200...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Mazurek

Składniki: na ciasto - 400 g mąki pszennej np. typ. 500, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %, 2 żółtka jajek; ponadto - 1 puszka kajmaku, mały słoik Nutelli lub podobnego kremu, 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70 %, 100 g orzechów laskowych prażonych, płatki migdałów
Wykonanie: robimy ciasto kruche, łącząc wszystkie składniki. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na podłużny placek o grubości około 5-7 mm. Zawijamy ranciki. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 200 stopniach około 18-20 minut. W międzyczasie robimy krem - tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy w rondelku z kajmakiem oraz kremem typu Nutella, lekko podgrzewamy. Ciepły krem wykładamy na ciepłe ciasto. Dekorujemy

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Świetny koncert na finał Grudziądzkiej Wiosny Teatralnej 2025. Który spektakl wygrał?

Świetny koncert na finał Grudziądzkiej Wiosny Teatralnej 2025. Który spektakl wygrał?

Takie kary dostaniemy jeśli nie złożymy zeznania podatkowego w terminie

Takie kary dostaniemy jeśli nie złożymy zeznania podatkowego w terminie

Polecamy

Toruńska firma wystawiła w Katowicach gigantyczny rachunek za prąd

Toruńska firma wystawiła w Katowicach gigantyczny rachunek za prąd

Jacek Stachursky świętował 30-lecie kariery w Brześciu Kujawskim. Zdjęcia i wideo

Jacek Stachursky świętował 30-lecie kariery w Brześciu Kujawskim. Zdjęcia i wideo

Takie kary dostaniemy jeśli nie złożymy zeznania podatkowego w terminie

Takie kary dostaniemy jeśli nie złożymy zeznania podatkowego w terminie