- Warsztaty "Alchemia i amory w kuchni" wykorzystują tradycje chełmińskiego kultu św. Walentego - mówi Jarosław Pająkowski.
Przeczytaj także:Plebiscyt "Pomorskiej". Wskażcie najpiękniejsze witryny walentynkowe
- Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły i Slow Food Convivium Gruczno zaprosiło kuchmistrzów, dziennikarzy i smakoszy z całej Polski, by odkryli tajniki miłosnego gotowania. Tak z historycznych książek kucharskich, jak i z współczesnej kuchni międzynarodowej. Poznają roślinne afrodyzjaki: zioła, przyprawy, owoce. Bohaterami warsztatów będą: czerwona sycylijska pomarańcza tarocco i ogromne wiślane szczupaki. Wina musujące i wina grzane, przyprawiane korzeniami, będą w niedzielę serwowane zmarzniętym mieszkańcom. Nie zabraknie też kojarzących się z miłością słodyczy - w wersjach dla dorosłych i dla dzieci. Degustacje zaplanowano przed hotelem "Centralnym": godz. 10-11 - czekolada i dodatki owocowe, godz. 12-13 - sycylijskie produkty, godz. 13.30-14.30 - słodycze. Jean Bos - prekursor kuchni molekularnej w Polsce, Eugeniusz Mientkiewicz - osobisty menedżer Roberta Makłowicza i inni kuchmistrze wyczarują wyjątkowe przysmaki.
Od godz. 10 do 14 w kinie "Rondo" trwał będzie kiermasz pt. "Przez żołądek do serca". I tam uczestnicy będą uwodzić miłosnymi potrawami.
Czytaj e-wydanie »