1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Nie tylko mąka pszenna nada się na placki, ciasto lub...
fot. pixabay.com/NickyPe

Nie tylko mąka pszenna nada się na placki, ciasto lub makaron. Inne składniki są nawet zdrowsze!

2 z 7
Produkuje się ją z kukurydzy, nie jest zbyt często używana...
fot. pixabay.com

Mąka kukurydziana

Produkuje się ją z kukurydzy, nie jest zbyt często używana do codziennych potraw, dlatego dobrze sprawdzi się w awaryjnej sytuacji. Co ciekawe, na jej bazie można stworzyć pyszne placki lub aromatyczny sos.

3 z 7
MĄKA JAGLANA. Uwielbiana przez wegan, jest znacznie zdrowsza...
fot. pixabay.com/Alexas_Fotos

Inne rodzaje mąki

MĄKA JAGLANA. Uwielbiana przez wegan, jest znacznie zdrowsza od klasycznej mąki pszennej. Nie ma glutenu, a jej wysoka zawartość błonnika dobrze wpływa na układ trawienny. Ten rodzaj mąki nada się do większości wyrobów, zwłaszcza ciast słodkich lub na pizzę. Dietetycy często polecają też mąkę owsianą, ale ta słabo wiąże, nie wyrośnie na niej ciasto.

MĄKA GRYCZANA. Łatwo rozpoznać mąkę gryczaną po kolorze, w smaku jest prawie identyczna jak kasza gryczana. Ma dużo minerałów, nie posiada też glutenu w składzie. Nie posłuży do deserów, ale świetnie nada się do placków, chleba lub sosów. Co ciekawe, czasem kasza może być też substytutem mąki, szczególnie w omlecie lub placku.

4 z 7
Mąka na bazie bakalii lub kokosa? Tak! To świetny roślinny...
fot. pixabay.com/mrsdavir

Mąka kokosowa, migdałowa lub arachidowa

Mąka na bazie bakalii lub kokosa? Tak! To świetny roślinny zamiennik tradycyjnej mąki pszennej. Sproszkowana miazga kokosa lub zmielone orzechy w formie mąki sprawdzą się w ciastach i panierkach. Przy słodkich wypiekach podobnie zadziałają zmiksowane bakalie. Jeśli mąka nie jest głównym składnikiem, to migdały lub orzechy włoskie posłużą jako zagęszczacz.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Seniorzy bawili się na "Familiadzie" w Domu Pomocy Społecznej w Grudziądzu

Seniorzy bawili się na "Familiadzie" w Domu Pomocy Społecznej w Grudziądzu

Tak zmieniała się Roxie Węgiel rok po roku. Ze skromnej nastolatki w seksbombę!

Tak zmieniała się Roxie Węgiel rok po roku. Ze skromnej nastolatki w seksbombę!

Szansa na szybszy rozwój. Biuro PAIH w Bydgoszczy otwarte i daje nowe możliwości

Szansa na szybszy rozwój. Biuro PAIH w Bydgoszczy otwarte i daje nowe możliwości

Zobacz również

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki