Spis treści
Czy mąka pszenna jest zdrowa?
Mąka pszenna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z pszenicy. Kryje się w niej bogactwo witamin B, minerałów, kwasu foliowego, ale niestety jest też bogata w szkodliwy gluten i skrobię. Biała mąka nie sprawdzi się u osób na diecie lub nietolerujących wspomnianych składników. Większość Polaków z chęcią jednak sięga po wyroby na bazie tego rodzaju mąki.
Do czego używa się mąki pszennej? Te składniki ją zastąpią
Pizza, świeży chrupiący chlebek, makaron, pierogi, ciasto, omlet – kto z nas nie lubi tych potraw? Niektóre z kuchni polskiej, niektóre z włoskiej. Wszystkie smaczne i na bazie mąki pszennej. To, do czego konkretnie ona się nada, określa jej typ. Dana liczba odpowiada za ilość substancji mineralnych, zwanych też „popiołem”.
Tak więc typ 450 to tortowa, którą daje się do naleśników lub babeczek, typ 500 określa wrocławską, poznańską lub krupczatkę i sprawdzi się przy ciastach, sosach, kluskach, zaś wyższe typy są dobre do chlebów lub bułek.
Czasem w trakcie gotowania lub pieczenia okazuje się, że brakuje sypkiej bazy w postaci mąki. Co wtedy zrobić? Warto mieć pod ręką inne produkty, które zastąpią pszenny składnik. Mówi się też, że wszystkim znana biała mąka zapycha organizm i powoduje problemy trawienne, tym bardziej warto ją równoważyć z innymi rodzajami.
Zobacz, czym zastąpić mąkę pszenną: Te zamienniki warto mieć pod ręką
