Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co zmieniła praca zdalna? Wagę, bo zajadmy stres! Szok, jak tyją Polacy na home office. Sprawdź

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
37 proc. respondentów deklarujących, że ich waga w okresie pracy zdalnej wzrosła, wskazało przedział między 1 kg a 3 kg
37 proc. respondentów deklarujących, że ich waga w okresie pracy zdalnej wzrosła, wskazało przedział między 1 kg a 3 kg Pixabay.com
Aż 44 procent Polaków przytyło na home office. Najwięcej, 39 proc. między 4 a 6 kg. 31 proc. respondentów badania pracując w pandemii przyznało, że zajadało stres.

Zobacz wideo: Pandemia wpłynęła na ranking benefitów pracowniczych:

Wzrost wagi a samopoczucie na home office

Blisko połowa ankietowanych, którzy zauważyli, że przytyli zadeklarowała, że w porównaniu z okresem przed zmianą trybu pracy, odżywiają się gorzej.

Celem badania zrealizowanego przez Dailyfruits była analiza zmian nawyków żywieniowych Polaków pracujących zdalnie od marca 2020 do stycznia 2021 oraz zbadanie wpływu home office na potrzeby pracowników. Respondenci, z których blisko ¾ pracowało w domu więcej niż 50% czasu w okresie pandemii, zostali zapytani o spożycie różnych grup produktów, oceny jakości swojej diety i samopoczucie. W badaniu pojawiły się także pytania m.in. czego najbardziej brakuje pracownikom po przejściu z pracy biurowej na home office? I jak mógłby wesprzeć ich pracodawca?

Polecamy także: Epidemia otyłości. Większość Polaków ma nadwagę

56% respondentów deklarujących negatywne odczucia związane z pracą zdalną, jak przygnębienie, frustrację czy stres, zauważyło u siebie przyrost masy ciała. Osoby, które deklarowały gorsze samopoczucie częściej niż inne miały gorszą jakość diety. Zaobserwowaliśmy również, że u tych osób przyrost masy ciała był większy. Wśród osób deklarujących przyrost masy ciała łączna liczba pracowników, którzy odżywiają się gorzej lub tak samo jak wcześniej to 70%. A należy pamiętać, że „tak samo” może oznaczać powielanie tych samych błędów żywieniowych, które były popełniane przed przejściem na pracę zdalną.

Jak pokazały wyniki badania „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”, 37% respondentów deklarujących, że ich waga w okresie pracy zdalnej wzrosła, wskazało przedział między 1 kg a 3 kg. O 2% więcej ankietowanych wskazało przedział między 4 a 6 kg. Dla 11% pracowników, deklarujących większą wagę była to wartość powyżej 7 kg, a dla 13% pracowników 10 kg lub więcej.

- W naszym badaniu widać wyraźną korelację między samopoczuciem pracownika na home office a jego odżywianiem. Badanie ujawniło, że u osób odczuwających podczas pracy zdalnej negatywne emocje, jak przygnębienie czy samotność, masa ciała zwiększała się znacznie częściej niż u pozostałych. To pokazuje, jak ważne jest wsparcie pracodawcy w zadbaniu o kondycję psychiczną pracowników, aby czuli zainteresowanie z jego strony i przynależność do organizacji. Przykładem takich działań może być wysłanie pracownikom pakietów odpornościowych na home office, czyli paczek z owocami i innymi zdrowymi przekąskami. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Niezaspokojone potrzeby pracowników na home office

Pracownikom w pracy zdalnej brakuje benefitów z biura, jak zadeklarowało aż 46% respondentów badania. Chcieliby korzystać z nich na home office. Wśród niezaspokojonych potrzeb w pracy zdalnej znalazły się: brak ergonomicznego miejsca pracy – 58% wskazań, brak sprzętu biurowego takiego jak skaner czy drukarka - 52% odpowiedzi oraz brak dostępu do świeżych warzyw, owoców i innych produktów żywnościowych – 32% odpowiedzi. Fakt, że co trzeci Polak odczuł brak dostępności zdrowego jedzenia w swoim otoczeniu świadczy o tym, że dla wielu osób żywność w miejscu pracy zapewniana przez pracodawcę, na przykład w formie owocowych czwartków, naprawdę pełniła istotną rolę.

Polecamy także: To już syndemia! Śmiertelność z powodu pandemii COVID-19 u osób z chorobami współistniejącymi i otyłością zwiększa się nawet kilkukrotnie!

Przeniesienie się z biura do domu na długi czas sprawiło, że pracownikom zaczęło brakować wielu elementów, do których byli przyzwyczajeni w organizacji. Aż 85% respondentów podkreśliło, że są to bezpośrednie spotkania ze swoimi współpracownikami, 78% wskazało na spotkania przy kawie, a 68% na atmosferę biura. To pokazuje, jak ważne dla pracowników są kontakty międzyludzkie.

- Wyniki naszego badania powinny zwrócić uwagę pracodawców na realne potrzeby pracowników na home office. Aż 46% respondentów wskazało jako najpilniejszą potrzebę przeniesienie wybranych benefitów z przestrzeni biurowej do domu, na przykład regularnych dostaw warzyw i owoców. Dla wielu respondentów ważna także była możliwość spotkań online ze specjalistami – na przykład z dietetykiem, psychologiem czy trenerem personalnym. - komentuje Magdalena Kartasińska.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska