
Dubajska czekolada pistacjowa
Czekolada dubajska to wyjątkowy, chrupiący przysmak z ciastem z kataifi i pistacjami.

Co to jest czekolada z Dubaju?
Czekolada z Dubaju to chrupiące nadzienie z ciasta Kataifi, połączone z kremem pistacjowym i pastą tahini, oblane pyszną czekoladą, najczęściej mleczną, choć można wybrać także gorzką. Ciasto Kataifi to ciasto filo pokrojone w cienkie paski, przez co przypomina cieniutki makaron.

Z czego jest czekolada dubajska?
Czekolada z Dubaju to kilka składników, z których najważniejszym jest ciasto kataifi. Stanowi ono podstawę nadzienia - drobno pokrojone i podsmażone na maśle na złoty kolor daje niesamowitej chrupkości. Do nadzienia wykorzystuje się również pastę pistacjową oraz tahini. Nadzienie jest ukryte w pysznej mlecznej lub gorzkiej czekoladzie.

Czy czekolada z Dubaju jest zdrowa?
Czekolada z Dubaju zawiera sporo kalorii - jej skład to w zasadzie cukry i tłuszcze: nasycone z czekolady oraz nienasycone z pistacji czy sezamu. Dubajska czekolada ma wysoką zawartość cukrów prostych a zatem ma wysoki indeks glikemiczny.