Spis treści
Czekolada z Dubaju - co to jest?
Czekolada dubajska to w ostatnim czasie prawdziwy hit, który podbija świat i podniebienia.
Czekolada z Dubaju to chrupiące nadzienie z ciasta Kataifi, połączone z kremem pistacjowym i pastą tahini, oblane pyszną czekoladą, najczęściej mleczną, choć można wybrać także gorzką. Ciasto Kataifi to ciasto filo pokrojone w cienkie paski, przez co przypomina cieniutki makaron.
W tych pysznych bliskowschodnich słodyczach znaleźć można też pistacje, chrupką kunafę, lokalne przyprawy jak kardamon i szafran, tahinę, a także płatki róż czy sezam.
- Oto sygnały, że jesz za dużo węglowodanów. Tak rozpoznać masz za dużo cukru w diecie
- Oto najlepsze herbaty na odchudzanie. Te herbaty spalają tłuszcz z brzucha
- Tak schudnąć 5 kg w miesiąc bez diety. Oto najlepsze sposoby na odchudzanie
- Dieta bez chleba - czy tak można schudnąć? To się dzieje, gdy nie jemy chleba
Dubajska czekolada ma bogaty smak, jest przyjemnie chrupiąca i kremowa jednocześnie. Kojarzy się z egzotyką i luksusem.
Czekolada dubajska - jak ją zrobić?
Dubajska czekolada z pistacjami jest dostępna w sklepach i cukierniach, ale ten wyjątkowy deser można także przygotować samodzielnie w domu.
Sercem dubajskiej czekolady jest chrupkość z ciasta Kataifi, dlatego powinno być dobrze zrumienione na złoty kolor. Dobrze wykorzystać do tego dużą patelnię z wysokimi brzegami albo smażyć ciasto partiami na mniejszej patelni. Kataifi ma tendencję do zlepiania się, należy je rozdzielić przed użyciem. Zamiast ciasta Kataifi można użyć ciasta filo, które jest łatwiej dostępne w sklepach.
Sekretem przepisu na dubajską czekoladę jest dodanie soli, która wraz z pastą tahini równoważy słodycz nadzienia.
Zarówno czekolada jak i pasta pistacjowa powinny być dobrej jakości. Warto też użyć dość głębokiej foremki na czekoladę, aby zmieścić wystarczająco dużo pysznego nadzienia.
Dubajska czekolada z pistacjami - przepis
Z tego przepisu można przygotować 2 duże tabliczki czekolady dubajskiej o wadze ok. 500 g.
Czekolada dubajska - składniki:
150 g ciasta kataifi, posiekanego i rozdzielonego;
60 g masła;
360 g pasty pistacjowej;
20 g tahini;
szczypta soli;
500g gorzkiej lub mlecznej czekolady;
olej kokosowy;
opcjonalnie po ok. 15 g różowej i zielonej czekolady do dekoracji*.
Czekolada dubajska - przygotowanie:
Posiekane i rozdzielone ciasto kataifi smaż na maśle na złoty kolor - przez około 10 minut. To bardzo ważny krok, aby uzyskać odpowiednią chrupkość. W dużej misce wymieszaj pastę pistacjową, tahini i sól, a następnie dodaj usmażone ciasto kataifi.
Rozpuść gorzką lub mleczną czekoladę w kuchence mikrofalowej albo w kąpieli wodnej, aż będzie gładka. Wylej czekoladę do foremek a następnie pozwól nadmiarowi spłynąć. Upewnij się, że czekolada sięga aż po boki foremek i nie zbiera się za bardzo w rogach. Odstaw do lodówki, aby stężała.
Wlej przygotowane wcześniej nadzienie do obu foremek i wyrównaj. Następnie nałóż pozostałą rozpuszczoną czekoladę na wierzch i wygładź ją szpatułką. Ponownie zostaw do całkowitego stężenia.
Następnie wyjmij czekoladę dubajską z foremek i delektuj się jej smakiem!
*Opcjonalnie możesz wcześniej rozpuścić osobno różową i zieloną czekoladę wraz z 1/2 łyżeczki oleju kokosowego a następnie delikatnie rozprowadzić obydwie czekolady łyżeczką po foremce, tworząc wzór rozprysku.