
Czekoladowe ciasto z fasoli
Składniki:
> Puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu) – dokładnie przepłukujemy ją letnią wodą na sitku
> 1 duży, dojrzały banan
> 2 jajka
> 1,5 łyżki oleju kokosowego
> 1,5 łyżki kakao
> 2 łyżki ksylitolu (lub miodu)
> Łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
> 1,5 łyżki oleju kokosowego
> 1,5 łyżki wody
> 1 łyżka kakao
> 1 łyżka miodu
Przepis:
1. Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą na sitku, a następnie wszystkie składniki blendujemy na GŁADKĄ masę.
2. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), bez termoobiegu, grzałki góra i dół.
3. Po przestygnięciu ciasta dekorujemy je wcześniej przygotowaną polewą i wkładamy do lodówki na 2-3 godzin
źródło: Zdrowe jest czadowe

Czekoladowy mus z awokado i bananami
Składniki:
> 2 dojrzałe awokado
> 3 dojrzałe banany (małe)
> 3 łyżeczki kakao
> 3 łyżki mleka (kokosowe, krowie lub inne)
> 1 łyżeczka soku z cytryny
Przepis:
1. Dojrzałe awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy pokrojone banany oraz kakao, sok z cytryny i mleko.
3. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Podajemy z ulubionymi owocami.
źródło: Czekoladą utkane

Czekoladowy deser FIT
Składniki:
> Jogurt naturalny - 200g
> Mleko - 1/4 szklanki
> Banan - 2 sztuki
> Gorzkie kakao - 5 łyżeczek
> Żelatyna - 3 płaskie łyżeczki
> Gorąca woda - 1/3 szklanki
> Orzechy nerkowca - 3 łyżki
> Wiórki kokosowe - 3 łyżeczki
> Suszone daktyle - 3 sztuki
> Miód - 2 łyżeczki
Przepis:
1. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody.
2. Jogurt zmiksuj z bananami.
3. Do bananowego jogurtu dodaj mleko i kakao oraz nieco przestudzoną żelatynę - przez chwilę miksuj końcówką do jaj (żeby deser był bardziej puszysty).
4. Deser przelej do szklanek i wstaw do lodówki.
5. Przygotuj "posypkę": orzechy nerkowca drobno posiekaj lub przez chwilę zmiksuj blenderem - wymieszaj z wiórkami i posiekanymi daktylami.
6. W rondelku podgrzej miód i dodaj bakalie - wymieszaj przez chwilę i odstaw do ostudzenia.
7. Gdy deser w szklankach stężeje dodaj na wierzch bakalie i oprósz odrobiną kakao.
źródło: Zdrowe Odżywianie

Tort czekoladowy w wersji FIT
Składniki:
> 150g mielonych migdałów
> 100g daktyli
> 2-3 łyżki wody (opcjonalnie)
> szczypta soli
> 4 dojrzałe awokado
> 7 łyżek dobrego ciemnego kakao
> 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
> 3 łyżki oleju kokosowego
> 5 łyżek syropu klonowego
> 2 łyżeczki masła migdałowego
> 10 sztuk malin liofilizowanych (suszonych)
Przepisy:
1. Mielone migdały wrzucić do blendera z daktylami i szczyptą soli, miksować do połączenia. Jeśli masa jest zbyt sucha i ciężko ją zmiksować, to dodać 2-3 łyżki wody, powinno pomóc masie się połączyć.
2. Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18 lub 20 cm, wyłożyć dokładnie spód dociskając palcami.
3. Blaszkę wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
4. Miąższ z awokado przełożyć do miski (Awokado musi być dojrzałe, tak żeby po przekrojeniu miąższ sam odchodził od skórki).
5. Do awokado dodać pozostałe składniki oprócz malin i dobrze całość zmiksować przy pomocy blendera.
6. Liofilizowane (suszone) maliny zmielić na pył w młynku do kawy.
Przesypać maliny do masy czekoladowej i całość wymieszać szpatułką.
7. Wyjąć blaszkę ze spodem ciasta z lodówki, wyłożyć na nią krem, wyrównać.
8. Całość schłodzić minimum 3 godziny w lodówce. Jeśli będzie leżało tam dłużej to wyjąć minimum kilkanaście minut przed podaniem.
źródło: Grochem o Garnek