

Lody czekoladowe z batata
Składniki:
> 200 g upieczonego batata,
> 1 puszka mleczka kokosowego
> 2 tabliczki czekolady gorzkiej (70%)
> 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
> 1/3 łyżeczki soli
Przepis:
1. Batata wyjąć ze skórki, czekoladę połamać i wszystkie składniki dodać do małego rondelka.
2. Podgrzewać mieszając, a kiedy cała czekolada się rozpuści zblendować przy pomocy ręcznego blendera.
3. Przelać do plastikowego pudełka i odstawić do przestudzenia na 30 minut. Po tym czasie włożyć do zamrażarki i przez 3 godziny co 30 minut dokładnie i intensywnie mieszać trzepaczką.
źródło: Jadłonomia

Czekoladowy budyń jaglany
Składniki:
> 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
> 5 daktyli noc wcześniej namoczonych w wodzie
> 2 płaskie łyżki kakao
> 1 banan
> garść orzechów włoskich
> 1/2 szklanki mleka 2%
> szczypta soli
> suszona żurawina lub maliny
Przepis:
1. Daktyle zalewamy wodą, wstawiamy do lodówki kilka godzin wcześniej (najlepiej na noc).
2. Przesypujemy kaszę, wrzucamy wcześniej namoczone daktyle, garść orzechów (zostawiamy kilka do dekoracji), banana, kakao, szczyptę soli i zalewamy mlekiem.
3. Miksujemy wszystko na gładką masę i przelewamy do foremek.
4. Ozdabiamy orzechami i żurawiną lub malinami.
źródło: Dietetycznie i ze smakiem

Shake czekoladowy
Składniki:
> Mleko 2% lub mleko roślinne - szklanka
> Banan - sztuka
> Kakao gorzkie - łyżeczka
Przepis:
1. Wszystko miksujemy i gotowe
źródło: Zdrowe Odżywianie