
Czerwona cebula używana jest często w kuchni jako składnik wielu potraw, zarówno surowych, jak i gotowanych. Jakie są korzyści z jedzenia czerwonej cebuli? Zobacz na kolejnych slajdach w naszej galerii >>>

Bogactwo antyoksydantów w czerwonej cebuli
Czerwona cebula zawiera antyoksydanty - flawonoidy/antocyjany, które wspierają ochronę komórek przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki.
Antocyjany odpowiedzialne za czerwoną barwę łusek cebuli to flawonoidy, które bardzo skutecznie zwalczają stres oksydacyjny, obezwładniając wolne rodniki. W tym kontekście uznawane są za istotną broń w prewencji i zwalczaniu procesów nowotworowych, jak również zapobieganiu chorobom krążenia. Badania naukowe dotychczas dowiodły, że dieta bogata w antocyjany skutecznie obniża nadciśnienie, poprawia poziom cholesterolu we krwi oraz ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów.
źródło: ekologia.pl

Przeciwzapalne właściwości czerwonej cebuli
Składniki zawarte w czerwonej cebuli, w tym siarka i flawonoidy, mogą pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie.

Czerwona cebula korzystna dla serca
Badania sugerują, że spożywanie cebuli, w tym czerwonej odmiany, może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, co przyczynia się do poprawy zdrowia serca.