Czerwona herbata:
Czerwona herbata:
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm
Jak to możliwe? Składniki zawarte w czerwonej herbacie atakują zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie. W czerwonej herbacie znajdziemy między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Ponadto ma ona właściwości przeciwutleniające, odtruwa organizm, oczyszczając go z toksyn. Zawiera za to bardzo małe ilości kofeiny i taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza.
Jak ją pijemy?
Czerwoną herbatę powinno się pić bez żadnych dodatków, szczególnie zaś cukru, który neutralizuje większość jej właściwości. Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę herbaty. Zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i zaparzamy 3-5 minut. Te same liście możemy zalewać dwu- lub trzykrotnie.
Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje nasze ciało i przepędzi zły humor.
O cudownych właściwościach czerwonej herbaty przeczytasz także na stronie www.echodnia.eu