
Czosnek znany jest ze swoich leczniczych właściwości dzięki obecności w nim organicznych związków siarki. Generalnie zaleca się spożywanie czosnku nawet codziennie, w rozsądnych ilościach. Jednak są grupy osób, które na czosnek winny szczególnie uważać. Na kolejnych slajdach pokazujemy i opisujemy, jakie są skutki jedzenia czosnku oraz co się dzieje z organizmem, gdy jemy dużo czosnku >>>

Kto powinien jeść czosnek i dlaczego?
Czosnek sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, wspiera układ odpornościowy, ma właściwości przeciwbakteryjne, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
Zalecany jest dla osób przy infekcjach górnych dróg oddechowych bądź dla tych, którzy chcą wzmocnić odporność, szczególnie w okresie jesienno - zimowym.
Czosnkowi przypisuje się ponadto działanie hamujące rozwój nowotworów.

Kto powinien unikać jedzenia czosnku i dlaczego?
Osoby z chorobami żołądka, takimi jak wrzody lub zgaga, mogą odczuwać nasilenie objawów po spożyciu czosnku.
Ponadto osoby mające reakcje alergiczne lub nietolerancję na czosnek powinny unikać jego spożywania, ponieważ może to prowadzić np. do wysypki, swędzenia lub problemów z oddychaniem.
Na czosnek powinny uważać osoby przyjmujące leki - szczególnie medykamenty na krzepliwość krwi.

Ile czosnku można jeść dziennie?
Ogólnie zaleca się spożywanie około 1-2 ząbków czosnku dziennie, co odpowiada około 4 gramom.
Ważna jest kontrola organizmu, obserwowanie reakcji na spożywanie czosnku, a w razie czego zachowanie umiaru, co szczególnie dotyczy osób z wrażliwym żołądkiem.