https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czosnek - oto skutki jego jedzenia. To dzieje się z nami, gdy jemy czosnek

(iwo)
Opracowanie:
Czosnek znany jest ze swoich leczniczych właściwości dzięki obecności w nim organicznych związków siarki. Generalnie zaleca się spożywanie czosnku nawet codziennie, w rozsądnych ilościach. Jednak są grupy osób, które na czosnek winny szczególnie uważać. Na kolejnych slajdach pokazujemy i opisujemy, jakie są skutki jedzenia czosnku oraz co się dzieje z organizmem, gdy jemy dużo czosnku >>>
Czosnek znany jest ze swoich leczniczych właściwości dzięki obecności w nim organicznych związków siarki. Generalnie zaleca się spożywanie czosnku nawet codziennie, w rozsądnych ilościach. Jednak są grupy osób, które na czosnek winny szczególnie uważać. Na kolejnych slajdach pokazujemy i opisujemy, jakie są skutki jedzenia czosnku oraz co się dzieje z organizmem, gdy jemy dużo czosnku >>> pixabay
Jedzenie czosnku to cała lista korzyści, ale z drugiej strony spożywanie go w dużych ilościach może u niektórych powodować problemy zdrowotne. Czosnek ma również wpływ na działanie niektórych leków, jeśli jesteś w trakcie ich przyjmowania. Ponieważ wykorzystywanie czosnku w kuchni wiąże się, jak widać, z pewnymi ograniczeniami, warto poznać listę za i przeciw, wiedzieć, co się dzieje z organizmem, gdy jemy dużo czosnku oraz jakie są skutki jego jedzenia. Szczegóły podajemy niżej.

Spis treści

Czosnek - jak się go uprawia, jakie ma właściwości

Czosnek to roślina z rodziny cebulowatych, znana ze swojego intensywnego smaku i zapachu. Uprawia się go zwykle z pojedynczych ząbków, które są sadzone w glebie.

Czosnek ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. To naturalny środek przeciw infekcjom, zwany też naturalnym antybiotykiem.

Jak można wykorzystywać czosnek w kuchni?

Czosnek jest wszechstronny w kuchni. Możesz go dodawać do potraw na wiele sposobów: posiekany, zmiażdżony, w całości lub w postaci pasty.

Dodaje wyrazistego smaku wielu potrawom, nadaje się do sosów, zup, mięs, mieszanek warzywnych i marynat. Możesz również używać go do przygotowania aromatycznego oleju czosnkowego czy pasty czosnkowej na chleb.

Czosnek i skutki jego jedzenia. Co dzieje się z organizmem, gdy jemy dużo czosnku?

Mimo wszechstronności czosnku w kuchni warto wiedzieć, kto może jeść czosnek, a kto powinien go unikać. Sprawdź to w naszej galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska