Spis treści
Czosnek - jak się go uprawia, jakie ma właściwości
Czosnek to roślina z rodziny cebulowatych, znana ze swojego intensywnego smaku i zapachu. Uprawia się go zwykle z pojedynczych ząbków, które są sadzone w glebie.
Czosnek ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. To naturalny środek przeciw infekcjom, zwany też naturalnym antybiotykiem.
Jak można wykorzystywać czosnek w kuchni?
Czosnek jest wszechstronny w kuchni. Możesz go dodawać do potraw na wiele sposobów: posiekany, zmiażdżony, w całości lub w postaci pasty.
Dodaje wyrazistego smaku wielu potrawom, nadaje się do sosów, zup, mięs, mieszanek warzywnych i marynat. Możesz również używać go do przygotowania aromatycznego oleju czosnkowego czy pasty czosnkowej na chleb.
Czosnek i skutki jego jedzenia. Co dzieje się z organizmem, gdy jemy dużo czosnku?
Mimo wszechstronności czosnku w kuchni warto wiedzieć, kto może jeść czosnek, a kto powinien go unikać. Sprawdź to w naszej galerii:
