
Czy można mrozić chleb?
Eksperci są pewni - można i warto mrozić pieczywo, bo mrożenie chleba sprawia, że staje się on zdrowszy! Sprawdź, jak najlepiej przechowywać pieczywo.

Jakie pieczywo wybrać do mrożenia?
Pieczywo - chleb czy bułki które chcemy zamrozić w domu - powinno być zawsze bardzo świeże. W zamrażalniku najlepiej umieścić produkty tuż po przyniesieniu z piekarni. Do mrożenia nadaje się zarówno bochenek chleba w całości, jak i pokrojony na kromki. Jeśli kupiony chleb czy kajzerki są jeszcze ciepłe, to należy zaczekać, aż wystygną.

W czym mrozić pieczywo?
Pieczywo najlepiej mrozić w torebkach przeznaczonych do zamrażania żywności, np. woreczki strunowe w kilku rozmiarach. Można dodatkowo owinąć chleb czy bułki folią aluminiową albo pergaminem a przed mrożeniem należy pozbyć się powietrza ze środka woreczka.

Jak długo mrozić chleb?
Zamrożone pieczywo można przechowywać w szufladzie zamrażalnika nawet przez kilka miesięcy.