
Jak rozmrażać pieczywo?
Aby mieć rano świeże pieczywo, należy wyjąć chleb i bułki z zamrażalnika wieczorem. Zamrożone pieczywo można włożyć na noc do lodówki. Aby rozmrożony chleb był chrupiący, można go włożyć na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni Celsjusza. Bułki wystarczy włożyć na kilka minut. Pieczywa lepiej nie rozmrażać w kuchence mikrofalowej, ponieważ zrobi się gumowate i straci swoje walory smakowe.

Czy można trzymać chleb w lodówce?
Trzymanie chleba w lodówce nie jest dobrym pomysłem, ponieważ temperatura powyżej zera najbardziej sprzyja twardnieniu. Chleb, lepiej zrobić to w temperaturze pokojowej.

Chlebak czy worek?
Aby opóźnić proces czerstwienia chleba w temperaturze pokojowej, warto kupić chlebak. Najlepszy będzie drewniany, nie przepuszczający powietrze. Można wybrać metalowy lub ceramiczny, trzeba jednak pilnować, czy ma otwory, aby cyrkulacja powietrza była zachowana. Te dwa ostatnie rodzaje chlebaków mają też minus - mogą się szybko nagrzewać przy wpadających promieniach słonecznych. Zamiast chlebaka polecane są też lniane worki na świeże pieczywo. Dzięki nim chleb nie usycha tak szybko i nie pleśnieje, co zdarza się w przypadku foliowych torebek. Można postawić na papierowe torebki, jednak tu do wysychania dochodzi dużo szybciej.