
Wafle ryżowe mają wysoki IG
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, wafle ryżowe nie są polecane osobom zmagającym się z insulinoopornością bądź cukrzycą, czyli chorobami ściśle związanymi z metabolizmem węglowodanów. Produkty z wysokim IG powodujące szybki wyrzut insuliny po posiłku, dlatego nie są w tym przypadku zalecane.

Wafle ryżowe na diecie bezglutenowej
Wafle ryżowe są zazwyczaj bezglutenowe. Ryż jest naturalnie bezglutenowy, dlatego ciastka ryżowe również takie są. Dzięki temu są szeroko dostępną i wygodną opcją na przekąski i posiłki. Osoby, które mają celiakię lub są wrażliwe na gluten, powinny czytać etykietę, aby upewnić się, że nie dodano do wafli ryżowych żadnych składników zawierających gluten.

Wafle ryżowe mogą podnieść poziom cukru we krwi
Nawet jeśli wybieramy wafle ryżowe bez dodatku cukru, mogą nie być najlepsze dla osób, które chcą zrównoważyć poziom cukru we krwi. Zazwyczaj mają mało błonnika i wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą szybko podnosić poziom cukru we krwi. Nieregularne, szybkie skoki poziomu cukru we krwi, po których następują głębokie spadki, prowadzą do zmęczenia, osłabienia i głodu, co tylko doprowadzi do zjedzenia większej liczby wafli ryżowych. Jeśli masz stan przedcukrzycowy, cukrzycę typu 2 lub insulinooporność, łącz wafle ryżowe z białkiem, błonnikiem lub tłuszczem, aby pomóc spłaszczyć krzywą cukru we krwi.

Wafle ryżowe na nadciśnienie
Wafle ryżowe często są bogate w sód - jeden wafel może zawierać od 20 do 75 miligramów sodu. Aby zmniejszyć ryzyko chorób serca a także zachować optymalne ciśnienie krwi, zalecane jest utrzymywanie niskiego spożycia sodu - ok. 1500 miligramów i nie więcej niż 2300 miligramów dziennie. Jeden wafel ryżowy dostarcza nawet 5 proc. dziennego zapotrzebowania sodu. Osoby, które cierpią na nadciśnienie lub mają problem ze zbyt wysoką zawartością sodu w organizmie nie powinny spożywać zbyt dużej liczby wafli ryżowych.