9 z 13
Jeśli wybieramy pełnoziarniste wafle z brązowego ryżu,...
fot. unsplash.com

Wafle ryżowe mogą obniżyć poziom cholesterolu

Jeśli wybieramy pełnoziarniste wafle z brązowego ryżu, będziemy spożywać pełne ziarna, które - jak udowodniono - obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Badania pokazują, że w szczególności brązowy ryż poprawia poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, jednocześnie podnosząc korzystny cholesterol w organizmie. Stanowi również dobre źródło przeciwutleniaczy. Badania sugerują, że jedzenie brązowego ryżu może być nawet dobrym sposobem leczenia wysokiego poziomu cholesterolu.

10 z 13
Niektóre osoby mają trudności z trawieniem niektórych...
fot. unsplash.com

Wafle ryżowe są lekkostrawne

Niektóre osoby mają trudności z trawieniem niektórych pokarmów zawierających FODMAP - fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i polifenole. Te krótkołańcuchowe węglowodany trafiają do jelita cienkiego, gdzie są spożywane przez bakterie jelitowe, co prowadzi do nieprzyjemnych wzdęć, gazów, bólu brzucha i biegunki. Brązowy ryż i wafle ryżowe mają niską zawartość FODMAP, dzięki czemu są łatwiej trawione. Osoby cierpiące na objawy związane z pokarmami FODMAP zazwyczaj mogą bezpiecznie spożywać wafle ryżowe bez obaw.

11 z 13
Wafle ryżowe zazwyczaj są robione z pełnego ziarna. Badania...
fot. unsplash.com

Wafle ryżowe zmniejszają ryzyko otyłości i innych chorób

Wafle ryżowe zazwyczaj są robione z pełnego ziarna. Badania sugerują, że dieta bogata w pełne ziarna wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem otyłości lub przyrostu masy ciała, zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie, choroba wieńcowa i udar, poprawą zdrowia jelit i zmniejszonym ryzykiem niektórych nowotworów. W szczególności brązowy ryż jest bogaty w przeciwutleniacze, pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi i ma właściwości kardioprotekcyjne, w tym poprawia poziom cholesterolu.

12 z 13
Nawet cały talerz wafli ryżowych może być mało sycącą...
fot. unsplash.com

Wafle ryżowe nie są zbyt sycące

Nawet cały talerz wafli ryżowych może być mało sycącą przekąską. To po prostu ryż dmuchany i powietrze. Brakuje tu składników odżywczych - białka, błonnika i tłuszczu - które sprawią, że poczujesz się pełny i zadowolony, co zwiększa prawdopodobieństwo przejedzenia się. Ponieważ węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak wafle ryżowe, szybko się trawią, nie pozostają w żołądku długo, co powoduje, że szybko czujemy głód. Badania sugerują, że diety lub posiłki bogate w produkty o wysokim indeksie glikemicznym mają słabe działanie sycące. To niebezpieczne dla osób, które chcą utrzymać zdrową masę ciała.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Fryzury, które ostatnio pokochały kobiety. Oto pomysły na spektakularne metamorfozy

Fryzury, które ostatnio pokochały kobiety. Oto pomysły na spektakularne metamorfozy

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali".  Zobaczcie zdjęcia

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali". Zobaczcie zdjęcia

Kobiety o takich imionach to często kłamczuchy! Tak mówi Wielka Księga Imion

Kobiety o takich imionach to często kłamczuchy! Tak mówi Wielka Księga Imion

Zobacz również

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Kobiety o takich imionach to często kłamczuchy! Tak mówi Wielka Księga Imion

Kobiety o takich imionach to często kłamczuchy! Tak mówi Wielka Księga Imion