
Wafle ryżowe mogą obniżyć poziom cholesterolu
Jeśli wybieramy pełnoziarniste wafle z brązowego ryżu, będziemy spożywać pełne ziarna, które - jak udowodniono - obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Badania pokazują, że w szczególności brązowy ryż poprawia poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, jednocześnie podnosząc korzystny cholesterol w organizmie. Stanowi również dobre źródło przeciwutleniaczy. Badania sugerują, że jedzenie brązowego ryżu może być nawet dobrym sposobem leczenia wysokiego poziomu cholesterolu.

Wafle ryżowe są lekkostrawne
Niektóre osoby mają trudności z trawieniem niektórych pokarmów zawierających FODMAP - fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i polifenole. Te krótkołańcuchowe węglowodany trafiają do jelita cienkiego, gdzie są spożywane przez bakterie jelitowe, co prowadzi do nieprzyjemnych wzdęć, gazów, bólu brzucha i biegunki. Brązowy ryż i wafle ryżowe mają niską zawartość FODMAP, dzięki czemu są łatwiej trawione. Osoby cierpiące na objawy związane z pokarmami FODMAP zazwyczaj mogą bezpiecznie spożywać wafle ryżowe bez obaw.

Wafle ryżowe zmniejszają ryzyko otyłości i innych chorób
Wafle ryżowe zazwyczaj są robione z pełnego ziarna. Badania sugerują, że dieta bogata w pełne ziarna wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem otyłości lub przyrostu masy ciała, zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie, choroba wieńcowa i udar, poprawą zdrowia jelit i zmniejszonym ryzykiem niektórych nowotworów. W szczególności brązowy ryż jest bogaty w przeciwutleniacze, pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi i ma właściwości kardioprotekcyjne, w tym poprawia poziom cholesterolu.

Wafle ryżowe nie są zbyt sycące
Nawet cały talerz wafli ryżowych może być mało sycącą przekąską. To po prostu ryż dmuchany i powietrze. Brakuje tu składników odżywczych - białka, błonnika i tłuszczu - które sprawią, że poczujesz się pełny i zadowolony, co zwiększa prawdopodobieństwo przejedzenia się. Ponieważ węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak wafle ryżowe, szybko się trawią, nie pozostają w żołądku długo, co powoduje, że szybko czujemy głód. Badania sugerują, że diety lub posiłki bogate w produkty o wysokim indeksie glikemicznym mają słabe działanie sycące. To niebezpieczne dla osób, które chcą utrzymać zdrową masę ciała.