
Masło orzechowe zamiast tradycyjnego masła
MASŁO ORZECHOWE (MIGDAŁOWE, Z ORZECHÓW ZIEMNYCH, WŁOSKICH, LASKOWYCH, Z NERKOWCÓW) Masła orzechowe pasują idealnie na kanapki, szczególnie na słodko. Można je serwować solo albo pod dżem, owoce czy miód. Ale masło orzechowe ma lekko słony smak, więc będzie również ciekawie smakować w połączeniu z wędliną czy warzywami. Masła orzechowe świetnie sprawdzą się również jako baza sosów, na przykład do mięs.

Pasty do smarowania zamiast masła
SMAROWIDŁA I PASTY NP. Z PESTEK DYNI, NASION SŁONECZNIKA CZY Z SEZAMU (TAHINI) Zmiksowane na gładką pastę pestki czy nasiona mogą z powodzeniem zastąpić masło na kanapce. Tahini jest również świetnym składnikiem do kremów w ciastach i tortach.

Chrzan zamiast masła
Chrzan sprawdzi się idealnie jako zamiennik masła, szczególnie w kanapkach z wędliną.

Pasta z oliwek zamiast masła
TAPENADA, CZYLI PASTA Z OLIWEK
Tapenada to szybka i łatwa pasta z oliwek zielonych lub czarnych. Przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią smak oliwek.