
Ketchup zamiast masła
PRZECIER POMIDOROWY LUB KETCHUP
Przecier pomidorowy zawiera dużo likopenu, który należy do tak zwanych karotenoidów i ma właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe, naprawcze, a także - jak wykazują niektóre badania - korzystnie wpływa na zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego. Najlepiej szukać takiego o zwartej konsystencji - będzie się łatwiej rozsmarowywał i lepiej trzymał na kanapce. Ketchup należy wybrać starannie i uważnie czytać etykiety, bowiem producenci często dodają do tego produktu sporo cukru.

Musztarda zamiast masła
Musztarda jest lubiana, tania, smaczna, łatwa w użyciu, nie psuje się szybko. Należy jednak szukać takiej z dobrym składem.

Pesto zamiast masła
Pesto, czyli zblendowane warzywa liściaste z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek i dodatkami - czosnkiem, parmezanem, orzeszkami pinii będzie idealnym zamiennikiem masła. Można przyrządzić pesto z bazylii, jarmużu, szpinaku czy rukoli a nawet z natki pietruszki. Pesto można dodać do makaronu, użyć w sałatce jako dressingu albo upiec z nim rybę czy mięso.

Hummus zamiast masła
HUMMUS I INNE PASTY Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. Możliwości jest wiele a pasty można dodatkowo wzbogacać jajkami, mięsem czy rybami. Najbardziej uniwersalną ze wszystkich past jest hummus, który dodatkowo jest bezglutenowy i bezmleczny, więc sporo osób na dietach eliminujących nabiał lub gluten może go spożywać bez ograniczeń. Innymi pastami na kanapkę zamiast masła mogą być: pasta z makreli, pasta z tuńczyka, pasta jajeczna, pasta z fasoli, bobu, pasta z bakłażana, z papryki, buraków czy groszku.