Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 2 jajka, 4...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Desery na ciepło. Zobacz przepisy na słodkości idealne na jesień i zimę, z owocami lub czekoladą

Fondant czekoladowy/ciastko lawa

Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 2 jajka, 4 łyżki cukru, szczypta soli, 1 łyżka mąki
Wykonanie: foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, na gładką masę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i sól. Krótko mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Dodajemy roztopioną masę czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do foremek. Pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy 1-2 minuty. Delikatnie wykładamy na talerzyki.

Zobacz również

Ogromna kontrowersja w półfinale Ligi Mistrzów! Marciniak wypaczył wynik meczu?

Ogromna kontrowersja w półfinale Ligi Mistrzów! Marciniak wypaczył wynik meczu?

W środku nocy wszedł na dach szpitala. Interweniowały służby

W środku nocy wszedł na dach szpitala. Interweniowały służby

Polecamy

Iga Świątek poznała rywalkę w 2. rundzie. To z nią zacznie marsz po kolejne trofeum

Iga Świątek poznała rywalkę w 2. rundzie. To z nią zacznie marsz po kolejne trofeum

Loki na skarpetki podbijają sieć. Zobacz, jak łatwo uzyskać piękny skręt

Loki na skarpetki podbijają sieć. Zobacz, jak łatwo uzyskać piękny skręt

Dlaczego bąki śmierdzą? Poznaj przyczyny brzydko pachnących gazów

Dlaczego bąki śmierdzą? Poznaj przyczyny brzydko pachnących gazów