Spis treści
Jesienią i zimą chętniej sięgamy po ciepłe dania, zarówno posiłki główne, jak i desery. Organizm potrzebuje energii i rozgrzania. Ciepłe desery świetnie poprawią humor w chłodne dni.
Z czego zrobić deser na ciepło?
Do deserów na ciepło świetnie nadają się sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki czy śliwki, które można podawać zapieczone pod kruszonką lub jako mus.
Bazą do słodkości może być też nabiał. Mleko pozwoli przyrządzić ryż na słodko lub budyń, które możemy wzbogacić owocowymi dodatkami. Z wykorzystaniem twarogu można zrobić pierogi leniwe, knedle czy placuszki. Jesienne i zimowe desery można także robić w oparciu o czekoladę.
Jak przygotować deser na ciepło?
Owoce możemy przygotować zarówno w wersji zapieczonej, w piekarniku, jak i gotowanej czy prażonej. Bazę do nich możemy usmażyć (np. placki, pancakes), upiec (kruszonka, ciastko lawa) lub ugotować w garnku (ryż, budyń). Są też przepisy, które możemy zrealizować przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Przepisy na desery na ciepło znajdziesz w poniższej galerii.
Czytaj w serwisie
- TOP przepisy na wykorzystanie marchwi Marchewkowe przepisy (nie tylko) na pasztet, ciasto, sok
- Dodaj jeden składnik do śniadania i podkręć metabolizm Maleńkie nasiona mają mega moc
