
Dieta bez chleba - efekty
Dieta bez chleba polega najczęściej na rezygnacji z pieczywa, ale czasem również z pszenicy, makaronu czy ziemniaków. Wiele osób wybiera dietę bez chleba w celu zrzucenia zbędnych kilogramów.
Oto zaskakujące skutki rezygnacji z pieczywa - zarówno pozytywne, jak i negatywne. Zobacz teraz w naszej galerii, co się dzieje, gdy nie jesz chleba >>>>>

Czy dieta bez chleba odchudza?
Coraz więcej osób decyduje się na eliminację chleba z diety. Wśród osób na diecie odchudzającej panuje przekonanie, że chleb tuczy. Eksperci potwierdzają, że osoby, u których chleb stanowi podstawę diety, mogą mieć problem z kontrolowaniem wagi. Zastępując pieczywo nieskrobiowymi warzywami lub źródłami białka, szybko można zauważyć znaczną różnicę w wadze, jednak przyczyną będzie nie tylko zmiana diety, ale również utrata wody z organizmu. Można zrezygnować z chleba i nie schudnąć, ponieważ ostatecznie liczy się bilans energetyczny, białko, tłuszcz, węglowodany czy błonnik.

Ospałość
Ospałość, ale także złe samopoczucie zbliżone do objawów grypy lub przeziębienia - to możliwe zaskakujące skutki rezygnacji z węglowodanów. Może się też pojawić osłabienie, zawroty głowy, drażliwość.

Wahania nastroju
Spożywanie węglowodanów może uwalniać hormon - serotoninę - , który sprawia, że czujemy się dobrze, poprawia nastrój i hamuje apetyt. Po rezygnacji z węglowodanów, hormon ten będzie wydzielany w mniejszych ilościach, przez co możliwe jest odczuwanie większego smutku lub przygnębienia.