3 z 9
Poprzednie
Następne
Dieta japońska, tajemnica długowieczności i zdrowia. To jedzą Japończycy - zobacz!
Ryby i owoce morza to źródło zdrowych i bardzo potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chronią one przed chorobami układu krążenia oraz zapobiegają starzeniu się skóry.
Glony i wodorosty to bogate źródło jodu, który odpowiada za prawidłową pracę tarczycy.
Soja - świeża i fermentowana - dostarcza białko roślinne oraz błonnik, które wspomagają pracę układu trawiennego. Soja jest też źródłem mikro- i makroelementów, m.in. magnezu, potasu, fosforu, wapnia i żelaza.
Ryż oraz makaron według kuchni japońskiej powinien być ugotowany al dente (na półtwardo) - wówczas zasyca na dłużej.
O zaletach spożywania owoców i warzyw nie trzeba chyba mówić. To bogate źródła witamin, błonnika pokarmowego oraz niektórych składników mineralnych.