Kuchnia japońska
Ta kuchnia często jest nazywana najzdrowszą na świecie. W kuchni japońskiej wykorzystywane są przede wszystkim naturalne produkty spożywcze. Japończycy stawiają na:
- ryż,
- ryby,
- soję,
- warzywa,
- owoce morza,
- glony i wodorosty.
Dzięki temu japońskie społeczeństwo nie jest tak obciążone chorobami kardiologicznymi, miażdżycą, wysokim poziomem złego cholesterolu. Wśród Japończyków nie jest też powszechna otyłość. Oczywiście zdarzają się wyjątki, jednak większość obywateli Japonii jest raczej szczupła. Uważa się nawet, że dieta japońska sprzyja także odchudzaniu.
Statystyczny wiek Japońskich kobiet to 86 lat, mężczyzn – 79. W Polsce to odpowiednio 78 i 69 lat.
Obecnie w Japonii żyje aż 90 tys. 526 osób, które mają 100 lat lub więcej. Na wyspie Okinawa w Japonii mieszka najwięcej stulatków na całym świecie!
Jakie zalety ma kuchnia japońska? Co należy jeść według diety Japończyków? Czy ta dieta ma wady? Zobacz teraz w naszej galerii:
Zobacz też: Takie są najczęstsze błędy przy parzeniu kawy. Kawa traci wtedy walory zdrowotne i smakowe!
