
ŁOSOŚ NA ODCHUDZANIE
Zamiast rzucać na grilla kolejnego burgera czy kiełbasę, które zatykają tętnice, lepiej urozmaicić letni posiłek, delektując się łososiem. Łosoś, pełen białka i kwasów omega-3, to zdrowy dla serca wybór, który ułatwia osiąganie celów zdrowotnych przez cały sezon. Warto jednak upewnić się, czy łosoś jest hodowlany, czy dziki - ten drugi ma niższy poziom kwasów omega-6 sprzyjających stanom zapalnym i wyższy poziom omega-3.

KURCZAK Z GRILLA NA ODCHUDZANIE
Szaszłyk z kurczaka z warzywami to źródło wypełniającego białka, błonnika a także mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy, które zapewnią zdrowie - od mózgu po brzuch. Aby uzyskać najlepszy efekt, można do szaszłyka z drobiu dodać trochę słodkiego ziemniaka - badania sugerują bowiem, że pokarmy bogate w beta-karoten mogą zmniejszyć ryzyko zespołu metabolicznego, utraty wzroku, a nawet mogą mieć działanie ochronne przed szkodliwymi promieniami słonecznymi.

KREWETKI NA ODCHUDZANIE
Krewetki są nie tylko dobrym źródłem niskokalorycznego białka, ale również zwalczających stany zapalne kwasów omega-3, które mogą przyspieszyć odchudzanie.

OSTRYGI NA ODCHUDZANIE
Latem, na przykład na wakacjach, warto w restauracjach wybierać ostrygi, które są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Badania powiązały kwasy omega-3 ze zwiększonym uczuciem sytości u osób dorosłych i znacznym obniżeniem ciśnienia krwi. Każdy, kto zmaga się z nadciśnieniem, mądrze postąpi, dodając ostrygi do swojego menu.