
Dieta na wysoki cholesterol
Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas jest niebezpieczny dla zdrowia. Rośnie ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego: udaru mózgu, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego.
W zależności od funkcji, jaką pełni w organizmie, cholesterol nazywany jest złym lub dobrym cholesterolem. Tak zwany zły cholesterol to frakcja LDL i odpowiada on za budowanie w naczyniach krwionośnych blaszki miażdżycowej. Natomiast dobry cholesterol czyli frakcja HDL działa ochronnie na ściany naczyń.
Zobacz, co jeść, by obniżyć poziom złego cholesterolu ►

Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao
Kakao oraz gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao skutecznie zmniejszają ryzyko rozwijania się chorób wieńcowych i sercowych. Codzienna niewielka (!) porcja takiej czekolady dostarcza do organizmu sporą dawkę flawonoidów, które zmniejszają frakcję LDL w krwi.

Owoce i warzywa
Dieta na obniżenie cholesterolu powinna zawierać przede wszystkim owoce i warzywa zawierające pektynę - substancję zmniejszającą cholesterol nawet o 10%:
► jabłka,
► truskawki.
Jagody i winogrona z kolei są bogate w przeciwutleniacze.
Z warzyw warto wybierać marchew, ziemniaki, bakłażany i warzywa zielone, które wspierają redukcję cholesterolu we krwi.
Warto też jeść czosnek. Zawiera on allicynę, która obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na poziom cholesterolu.

Jajka (na miękko)
Jajka wbrew krążącym mitom są bardzo zdrowe, obniżają złą frakcję LDL cholesterolu. Jednak takie dobroczynne działanie mają tylko jajka przyrządzane na miękko.