
Produkty zawierające błonnik
Błonnik korzystnie wpływa na obniżenie wysokiego cholesterolu. Warto włączyć do diety takie produkty jak:
► płatki owsiane i jęczmienne,
► gruszki i jabłka (wraz ze skórką),
► marchewki,
► suszone śliwki,
► rośliny strączkowe (fasola, groch soja, soczewica),
► produkty zbożowe pełnoziarniste (razowe makarony, grube kasze - pęczak, gryczana, jęczmienna, ryż nieoczyszczony),
► pełnoziarniste pieczywo, np. chleb żytni, graham (już trzy porcje obniżają ryzyko udaru mózgu o 20%!).

Produkty mleczne
Włącz do swojej diety mleko, jogurt naturalny (owocowy zawiera dużo cukru!), kefir, maślankę.

Ryby morskie
Tłuste ryby morskie zawierają wysokiej jakości kwasy tłuszczowe omega-3. Wyrównują one poziom frakcji LDL oraz HDL (czyli złego i dobrego cholesterolu). To ryby takie jak:
► łosoś,
► śledź,
► makrela
► sardynki,
► węgorze.

Awokado
Awokado zawiera dużo wysokiej jakości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają zły cholesterol, a podwyższają poziom dobrego cholesterolu.