Niedziela dobra na grillowanie. Cukinia, bakłażan czy papryka – to tylko niektóre warzywa, które dobrze sprawdzają się w grillowym menu. Mogą one stanowić zdrowe uzupełnienie mięsnych dań lub stać się głównym elementem posiłku. Dlaczego warto wrzucać warzywa na ruszt i jak najlepiej je przygotować.
Grillowanie jest rodzajem obróbki termicznej, która świetnie sprawdza się w przypadku warzyw. Warto grillować je na półtwardo tak, aby zachowały swoje wartości odżywcze: witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Jeżeli będziemy trzymać warzywa na ruszcie zbyt długo, stracą one część witamin oraz mikro- i makroelementów¬. Wyjątkiem są na przykład ziemniaki, które nie mogą być surowe i potrzebują więcej czasu.
Cukinia, bakłażan czy papryka – to tylko niektóre warzywa, które dobrze sprawdzają się w grillowym menu. Mogą one stanowić zdrowe uzupełnienie mięsnych dań lub stać się głównym elementem posiłku. Dlaczego warto wrzucać warzywa na ruszt i jak najlepiej je przygotować.
Niedziela dobra na grillowanie. Do najpopularniejszych warzyw, które sprawdzą się w grillowanym wydaniu, należą bakłażan, cukinia, papryka czy właśnie ziemniaki. Ich lista jest jednak dużo dłuższa – coraz częściej na ruszcie lądują więc fenkuł, cykoria, bataty i szparagi. Bogaty wybór sprawia, że jarzyny stają się nie tylko skromnym uzupełnieniem tradycyjnych potraw z grilla, ale są również ważnym elementem tego rodzaju posiłku, szczególnie w przypadku osób dbających o dietę i ograniczających spożycie mięsa.
Pięć tajemnic mistrza grillowania warzyw
1.Wszystkie rodzaje warzyw nadają się do wrzucenia na ruszt, ale należy pamiętać że większość z nich powinniśmy grillować krótko, ok. 4-10 minut.
2.Rodzaje warzyw, które wymagają szybkiej obróbki termicznej, możemy grillować w całości lub w większych kawałkach. Ziemniaki i bataty warto pokroić natomiast na mniejsze części.
3.Nie zapominajmy o nietypowych warzywach na grill takich jak sałata, kapusta czy ogórek. To ostatnie warzywo trzymajmy na ruszcie wyjątkowo krótko, by nie dopuścić do wysuszenia. Warto również odrobinę je posolić i natrzeć papryką oraz octem.
4.Grillowane warzywa idealnie współgrają z kaszą, ryżem czy makronem, które zawierają węglowodany złożone. Dzięki takiemu zestawowi, zapewnimy organizmowi niezbędną do funkcjonowania energię oraz witaminy i składniki mineralne.
5.Jeżeli chcemy cieszyć się smakiem grillowanych warzyw, należy pamiętać o ich właściwym przygotowaniu. Korzystajmy z oleju lub oliwy. Ważne jest też użycie ziół i przypraw, takich jak imbir, rozmaryn, cynamon, tymianek czy bazylia. W połączeniu z dymnym aromatem, nadadzą one warzywom niepowtarzalny charakter.
Anna Radowicka – specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc
PRZECZYTAJ, BO WARTO:
60 Sekund Biznesu: Opodatkowanie kryptowalut? Korwin Mikke: To absurdalny pomysł
Kurs franka szwajcarskiego. Dokąd podąża waluta strasząca miliony Polaków
Strefa Zaradnych: Ropa zachęca do kupna, soja skończy z trendem wzrostowym
Fiskus już nie rozliczy PIT za ciebie. Jak teraz najwygodniej złożyć zeznanie roczne?
ZUS 2018. Od 1 kwietnia zmiana w składce: kto zyska, kto straci
Mała firma - mały ZUS. Małe firmy zapłacą niższe składki. Ile i od kiedy?