Zbiory warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) w 2016 r. mają wynieść ok. 4,4 mln t i ukształtują się na poziomie o ok. 16% wyższym niż w 2015 r. Prognozowany spory wzrost zbiorów będzie wynikał z dosyć korzystnych warunków pogodowych oraz oddziaływania pozytywnego efektu niskiej bazy sprzed roku związanego z ubiegłoroczną suszą. Najsilniej zwiększą się zbiory ogórków (+18%), kalafiorów (+18%), kapusty (+17%) oraz cebuli (+13%).
Dotyczy to również produkcji owoców. W efekcie, zgodnie ze wstępnym szacunkiem opracowanym przez GUS, tegoroczne zbiory owoców z drzew wyniosą ok. 4 mln t i ukształtują się na poziomie ok. 10% wyższym niż w 2015 r. Najsilniej wzrośnie produkcja gruszek (+15%), jabłek (+10%), śliwek (+9%) oraz czereśni (+9%).
Wzrost odnotuje również produkcja owoców z krzewów, która zgodnie ze wstępnym szacunkiem GUS wyniesie ok. 560 tys. ton. i będzie o ponad 10% wyższa niż w 2015 r.
Od stycznia do kwietnia 2016 r. wolumen polskiego eksportu warzyw zmniejszył się o 1,9% r/r wobec spadku o 10,5% w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wzrost eksportu odnotowano natomiast w przypadku eksportu warzyw, którego wolumen zwiększył się o 2,3% r/r wobec spadku o 3,6% w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Wzrost eksportu owoców wynikał z wyższego eksportu do krajów spoza UE podczas gdy w przeciwnym kierunku oddziaływał niższy eksport do krajów UE. Zarówno eksport owoców jak i warzyw znajduje się wyraźnie poniżej poziomów sprzed wprowadzenia rosyjskiego embarga w sierpniu 2014 r.
Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych GUS pozwala oczekiwać, że zbiory warzyw i owoców w 2016 r. ukształtują się wyraźnie powyżej poziomów z 2015 r. Z uwagi na nadal obowiązujące rosyjskie embargo i ograniczone możliwości zastąpienia rosyjskiego rynku silny wzrost produkcji owoców i warzyw w najbliższych kwartałach powinien spowodować spadek cen.
Źródło: AGROmapa