Monstera - dziurawe pnącze z tropików
Monstera to rodzaj pnączy pochodzących z Meksyku. W naturalnych warunkach monstera rośnie w lasach tropikalnych jako nadrzewny epifit. Owocostany monstery są jadalne - smakiem przypominają ananasa i banana. Korzenie powietrzne monstery wykorzystuje się do wyplatania sznurów i koszy. Monstera jest dość łatwa w uprawie, choć ma specyficzne wymagania. Co ciekawe, potrafi sama o siebie zadbać i ochronić się przed szkodnikami, dzięki temu, że jej sok zawiera duże ilości szczawianu wapnia, odstraszającego m.in. ślimaki.
Czy monstera kwitnie?
Tak, monstera kwitnie, jednak kwiaty wytwarzają tylko dojrzałe rośliny. Kwiaty monstery są dość duże, białe, przypominają kielich odwrócony nóżką do góry. Wyglądają jak kalia, tylko z grubszą i bardziej zawiniętą ścianką.
Takie warunki lubi monstera
Monstera to roślina tropikalna, dlatego lubi warunki jak w tropikach - ciepło, dużą wilgotność powietrza i rozproszone światło.
Monstera to pnącze, dlatego trzeba zapewnić jej możliwość wspinania się po słupku, wbitym w ziemię w donicy.
Monstera nie lubi nadmiaru wody, dlatego nie należy jej przelewać. Monsterę podlewamy wtedy, gdy podłoże po poprzednim podlewaniu zdąży przeschnąć. Ale trzeba też uważać, by nie dopuścić do skrajnego przesuszenia.
Monstera lubi jasne stanowiska, najlepiej z rozproszonym światłem. Nie należy wystawiać monstery na silne promienie słoneczne, gdyż spalą jej liście i pojawią się na nich brzydkie czarne plamy. Jeśli masz okna tylko od zachodu, lepiej postaw roślinę na stanowisku lekko zacienionym. To spowolni jej wzrost, ale przynajmniej jej nie zniszczy.
Domowa odżywka do monstery
Monstera jest bardzo atrakcyjna, zwłaszcza gdy jej liście mają już dziury. Jeśli twoja monstera jest mizerna, dodaj 100 gramów tego do doniczki, a roślina odżyje i wystrzeli mnóstwem nowych liści. Zobacz w poniższej galerii, jak dbać o monsterę i poznaj przepis na sprawdzoną domową odżywkę.