Czy truskawki ze sklepu mogą być pokryte pestycydami?
Tak, truskawki ze sklepu bardzo często są pokryte pestycydami — i to jednymi z najwyższych stężeń spośród wszystkich owoców. Właśnie dlatego truskawki regularnie zajmują 1. miejsce na liście tzw. „Brudnej dwunastki” przygotowywanej przez amerykańską organizację EWG, która bada pozostałości pestycydów na produktach roślinnych.
Dlaczego truskawki są tak skażone?
Truskawki mają delikatną, porowatą skórkę, która łatwo chłonie środki chemiczne.
Uprawiane są często w sposób intensywny, z użyciem wielu środków ochrony roślin – fungicydów, insektycydów i herbicydów.
Zwykle nie są obierane przed spożyciem, co zwiększa ryzyko spożycia pestycydów.
Jak ograniczyć ryzyko?
kupuj ekologiczne truskawki – szczególnie jeśli będą jedzone przez dzieci,
dokładnie je myj – przepis znajdziesz w galerii,
unikaj jedzenia truskawek prosto z opakowania lub krzaka (jeśli nie wiesz, czy nie były pryskane).
Zobacz też: Alarm w sklepach - te towary wycofano ze sprzedaży! Ostrzeżenie GIS - kadm i ołów w naczyniach, plastik w czekoladzie
Co to są pestycydy?
Pestycydy to substancje chemiczne (lub biologiczne), które stosuje się do zwalczania szkodników, takich jak owady, chwasty, grzyby czy gryzonie. W rolnictwie używa się ich m.in. do ochrony upraw i zwiększenia plonów. Do pestycydów zaliczamy np. herbicydy (zwalczają chwasty), insektycydy (zwalczają owady) i fungicydy (zwalczają grzyby).
Jak pestycydy wpływają na zdrowie człowieka?
Choć pestycydy mają ogromne znaczenie w rolnictwie, ich pozostałości w żywności i środowisku mogą negatywnie wpływać na zdrowie.
Krótkotrwałe narażenie na pestycydy może powodować bóle głowy, nudności, zawroty głowy, podrażnienie skóry i oczu, a nawet trudności z oddychaniem.
Zaś długotrwała ekspozycja na pestycydy wiąże się z ryzykiem zaburzeń hormonalnych (np. wpływ na tarczycę), problemów neurologicznych (np. choroba Parkinsona), uszkodzeń wątroby i nerek, osłabienia odporności, zwiększonego ryzyka niektórych nowotworów (np. białaczka, chłoniaki).
Dodaj do wody i wymocz w tym truskawki. Tak pozbędziesz się pestycydów
Oto prosty przepis na domowy płyn do mycia truskawek, który pomoże usunąć pozostałości pestycydów, brudu i bakterii. Możesz go z powodzeniem wykorzystać również do innych owoców oraz warzyw. Przepis znajdziesz w poniższej galerii:
Brudna dwunastka - najbardziej skażone owoce i warzywa
Niektóre warzywa i owoce, według analiz organizacji EWG (Environmental Working Group), zawierają najwięcej pozostałości pestycydów, nawet po umyciu. To tzw. „brudna dwunastka” (ang. Dirty Dozen). Listę znajdziesz w poniższym artykule:
Zobacz też: Owoce z "Brudnej Dwunastki". One są najbardziej skażone pestycydami - mamy listę
