
Naturalny syrop Cola - przepis:
Wymieszać wodę, skórkę z cytryny, skórkę z limonki, skórkę z pomarańczy, cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową i gumę arabską (jeśli jej używamy) w dużym rondlu. Ubijać razem, aż guma arabska się rozpuści. Dodać cukier i zagotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować przez 1 minutę.

Opcjonalnie: Mieloną kawę zalać 150 ml wrzątku i odstawić na 10 minut. Przecedzoną kawę dodać do jeszcze gorącego syropu.

Płyn zdjąć z ognia i jeszcze gorący wymieszać z sokiem z cytryny, limonki i pomarańczy, karmelem i wanilią. Ostudzić a następnie odcedzić.
Syrop cola można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Domowa cola
Pół szklanki przygotowanego syropem wymieszać z wodą gazowaną (proporcje można dobrać do smaku - od 0,5 do 1,5 szklanki wody). Dodać lód.
SMACZNEGO!