
Czosnek na przeziębienia
Dwie duże główki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy dwie czubate łyżki miodu, sok z dużej cytryny i zalewamy szklanką wody. Po dobie odcedzamy powstały syrop i zlewamy do małego słoiczka.

Syrop z maliny - uniwersalne lekarstwo
Przygotowany w domu syrop malinowy różni się od gotowców ze sklepowych półek. Producenci często dodają tam innych owoców, glukozy, a ilości malin okazują się śladowe. Domowa kompozycja to gwarancja świeżości. Do przygotowania wystarczą owoce i cukier. 1 kilogram malin gotujemy w 500 ml wody, od momentu wrzenia ok. 5 minut. Maliny przecedzamy na sicie. Do rondla z sokiem wrzucamy pół kilo cukru oraz sok z jednej cytryny. Ugotowany syrop przekładamy do słoików, przekręcamy do góry dnem i studzimy.

Syrop z pędów sosny - moc olejków eterycznych
Przygotowanie syropu z sosny najlepiej sprawdzi się, gdy wokół można znaleźć młode pędy. Sosnowe gałązki umieszczamy w słoiki na przemian z warstwami cukru. Mieszanka powinna zagęszczać się po 2-3 tygodniach. Dobrze zrobiony syrop można przechowywać do kilku miesięcy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Buraki nie tylko na krew
Syrop przygotowujemy z 3 średniej wielkości buraków. Z umytych warzyw odcinamy końcówki i wydrążamy środki, które zasypujemy cukrem. Podgrzewamy w piekarniku do momentu, aż warzywa puszczą soki i w środku zacznie tworzyć się gęsta mieszanka.