
Tak krok po kroku zrobić domowy zakwas z buraków. Sprawdź to teraz w naszej galerii >>>>>

Domowy zakwas z buraków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych,
- 2 litry wody (przegotowanej i ostudzonej),
- główka czosnku,
- 6 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- sól bez jodu (najlepiej kamienna lub himalajska) - na litr wody łyżka soli.

Buraki czerwone pokroić niedbale na mniejsze kawałki i ułożyć w 5-litrowym wyparzonym dokładnie słoju w miarę szczelnie. Nadaje się również naczynia ceramiczne. Między burakami układać od czasu do czasu ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Do naczynia warto włożyć także chleb zawinięty np. w jałową chustkę - dzięki temu nie rozleci się w zakwasie i nie będzie w nim później pływających kawałków. Skórka z chleba razowego na zakwasie będzie starterem procesu fermentacji.

Całość zalać solanką - letnią przegotowaną wodą z dodatkiem soli. Płynu musi być tyle, by wszystkie buraki były przykryte. Słoik przykryć bawełnianą szmatką i pozostawić na 5-6 dni w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu.