Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy zakwas z buraków na barszcz - tak możesz go przygotować. Oto prosty przepis nie tylko na święta

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Wideo
od 16 lat
Zakwas z buraków najlepiej przygotować w listopadzie i w grudniu. Robi się go łatwo, niewiele kosztuje, smakuje wyśmienicie i jest gotowy w kilka dni. Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy, można go pić każdego dnia. To także niezbędny składnik barszczu wigilijnego. Jak zrobić zakwas buraczany? Zobacz teraz w naszej galerii, prosty przepis na domowy zakwas z buraków. Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku.

Tak zrobić domowy zakwas z buraków na barszcz

Jak przygotować zakwas z buraków czerwonych? Przepisów na domowy zakwas z buraków jest wiele, jednak wszystkie łączy łatwość przygotowania i kilka wspólnych składników. Do przygotowania zakwasu z buraków nie potrzeba drogich ani wyszukanych składników.

Podstawą zakwasu są oczywiście buraki. Niezbędna jest również skórka z chleba razowego na zakwasie oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, szczypta cukru i sól. Wiele osób nie wyobraża sobie także zakwasu z buraków bez czosnku.

Zakwas z buraków jest gotowy do spożycia po zaledwie 3-5 dniach! Najlepiej spożyć go maksymalnie w ciągu dwóch tygodni.

Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy. To naturalny probiotyk, który można pić jako "napój energetyczny" po lekkim schłodzeniu. Jest też niskokaloryczny - 100 g zakwasu z buraków to tylko 12 kcal! Zakwas z buraków to również niezbędny składnik do barszczu wigilijnego oraz każdego domowego barszczu czerwonego.

Domowy zakwas z buraków - właściwości

Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy. Picie zakwasu buraczanego zaleca się przy takich problemach, jak:

  • anemia,
  • nowotwory,
  • osteoporoza,
  • niedokrwistość, złe wyniki morfologii i niski poziom hemoglobiny - zakwas stymuluje rozwój czerwonych krwinek,
  • w czasie rekonwalescencji po operacjach.

Na buraki powinny uważać osoby chore na cukrzycę - mają dużo cukru i wysoki indeks glikemiczny.

To Cię teraz może zainteresować

Zakwas buraczany to naturalny antybiotyk, dostarcza organizmowi wielu cennych składników, jak kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C (dwukrotnie więcej niż świeży burak) a także potas, wapń, żelazo, magnez i wiele innych mikroelementów. Burak to też źródło betainy, która chroni i odtruwa wątrobę.

Tak krok po kroku zrobisz zakwas z buraków - domowy przepis

Przepis na domowy zakwas z buraków jest bardzo prosty a składniki mamy najczęściej pod ręką. Warto pamiętać jednak, że proces fermentacji zakwasu może być dynamiczny i codziennie należy odcedzać pianę, która będzie się zbierała na górze naczynia.

Przepis na zakwas z buraków - składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 litry wody (przegotowanej i ostudzonej),
  • główka czosnku,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • sól bez jodu - na litr wody łyżka soli.

Warto samodzielnie przygotować domowy zakwas z buraków - na świąteczny barszcz czerwony albo po prostu do picia.

Jak krok po kroku zrobić zakwas z buraków? Sprawdź to teraz w naszej galerii:

To Cię teraz może zainteresować

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska