Tak zrobić domowy zakwas z buraków na barszcz
Jak przygotować zakwas z buraków czerwonych? Przepisów na domowy zakwas z buraków jest wiele, jednak wszystkie łączy łatwość przygotowania i kilka wspólnych składników. Do przygotowania zakwasu z buraków nie potrzeba drogich ani wyszukanych składników.
Podstawą zakwasu są oczywiście buraki. Niezbędna jest również skórka z chleba razowego na zakwasie oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, szczypta cukru i sól. Wiele osób nie wyobraża sobie także zakwasu z buraków bez czosnku.
Zakwas z buraków jest gotowy do spożycia po zaledwie 3-5 dniach! Najlepiej spożyć go maksymalnie w ciągu dwóch tygodni.
Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy. To naturalny probiotyk, który można pić jako "napój energetyczny" po lekkim schłodzeniu. Jest też niskokaloryczny - 100 g zakwasu z buraków to tylko 12 kcal! Zakwas z buraków to również niezbędny składnik do barszczu wigilijnego oraz każdego domowego barszczu czerwonego.
Domowy zakwas z buraków - właściwości
Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy. Picie zakwasu buraczanego zaleca się przy takich problemach, jak:
- anemia,
- nowotwory,
- osteoporoza,
- niedokrwistość, złe wyniki morfologii i niski poziom hemoglobiny - zakwas stymuluje rozwój czerwonych krwinek,
- w czasie rekonwalescencji po operacjach.
Na buraki powinny uważać osoby chore na cukrzycę - mają dużo cukru i wysoki indeks glikemiczny.
To Cię teraz może zainteresować
Zakwas buraczany to naturalny antybiotyk, dostarcza organizmowi wielu cennych składników, jak kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C (dwukrotnie więcej niż świeży burak) a także potas, wapń, żelazo, magnez i wiele innych mikroelementów. Burak to też źródło betainy, która chroni i odtruwa wątrobę.
Tak krok po kroku zrobisz zakwas z buraków - domowy przepis
Przepis na domowy zakwas z buraków jest bardzo prosty a składniki mamy najczęściej pod ręką. Warto pamiętać jednak, że proces fermentacji zakwasu może być dynamiczny i codziennie należy odcedzać pianę, która będzie się zbierała na górze naczynia.
Przepis na zakwas z buraków - składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 litry wody (przegotowanej i ostudzonej),
- główka czosnku,
- 6 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- sól bez jodu - na litr wody łyżka soli.
Warto samodzielnie przygotować domowy zakwas z buraków - na świąteczny barszcz czerwony albo po prostu do picia.
Jak krok po kroku zrobić zakwas z buraków? Sprawdź to teraz w naszej galerii: