
Proces fermentacji może być dynamiczny, dlatego codziennie należy odcedzać pianę, która będzie zbierała się na górze naczynia. W trakcie kiszenia należy sprawdzać, czy przypadkiem na powierzchni nie pojawia się pleśń. Jeżeli się pojawiła - cały zakwas niestety trzeba wylać.

Zakwas z buraków jest gotowy do spożycia po zaledwie 3-5 dniach! Po zlaniu gotowego zakwasu, buraczki można ponownie zalać wodą z solą i kisić po raz kolejny. Gotowy zakwas z buraków przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć go maksymalnie w ciągu dwóch tygodni.

Zakwas można pić po lekkim schłodzeniu. Można go również użyć do przygotowania barszczu. Najlepiej spożyć go w ciągu maksymalnie dwóch tygodni. Końcówkę zakwasu można wykorzystać do rozpoczęcia fermentacji w kolejnej nastawie (nie trzeba wtedy wykorzystywać chleba razowego jako zaczynu fermentacji).
Jedynie osoby chore na cukrzycę powinny uważać na buraki - mają dużo cukru i wysoki indeks glikemiczny.

Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy. To naturalny probiotyk, który można pić jako "napój energetyczny" po lekkim schłodzeniu. Jest też niskokaloryczny - 100 g zakwasu z buraków to tylko 12 kcal! Zakwas z buraków to również niezbędny składnik do barszczu wigilijnego oraz każdego domowego barszczu czerwonego.