5 z 10
Proces fermentacji może być dynamiczny, dlatego codziennie...
fot. Janusz Wójtowicz

Proces fermentacji może być dynamiczny, dlatego codziennie należy odcedzać pianę, która będzie zbierała się na górze naczynia. W trakcie kiszenia należy sprawdzać, czy przypadkiem na powierzchni nie pojawia się pleśń. Jeżeli się pojawiła - cały zakwas niestety trzeba wylać.

6 z 10
Zakwas z buraków jest gotowy do spożycia po zaledwie 3-5...
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Zakwas z buraków jest gotowy do spożycia po zaledwie 3-5 dniach! Po zlaniu gotowego zakwasu, buraczki można ponownie zalać wodą z solą i kisić po raz kolejny. Gotowy zakwas z buraków przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć go maksymalnie w ciągu dwóch tygodni.

7 z 10
Zakwas można pić po lekkim schłodzeniu. Można go również...
fot. pixabay.com

Zakwas można pić po lekkim schłodzeniu. Można go również użyć do przygotowania barszczu. Najlepiej spożyć go w ciągu maksymalnie dwóch tygodni. Końcówkę zakwasu można wykorzystać do rozpoczęcia fermentacji w kolejnej nastawie (nie trzeba wtedy wykorzystywać chleba razowego jako zaczynu fermentacji).

Jedynie osoby chore na cukrzycę powinny uważać na buraki - mają dużo cukru i wysoki indeks glikemiczny.

8 z 10
Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy. To naturalny probiotyk,...
fot. pixabay.com

Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy. To naturalny probiotyk, który można pić jako "napój energetyczny" po lekkim schłodzeniu. Jest też niskokaloryczny - 100 g zakwasu z buraków to tylko 12 kcal! Zakwas z buraków to również niezbędny składnik do barszczu wigilijnego oraz każdego domowego barszczu czerwonego.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali".  Zobaczcie zdjęcia

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali". Zobaczcie zdjęcia

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Zobacz również

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali".  Zobaczcie zdjęcia

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali". Zobaczcie zdjęcia

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy