
Drób pomaga w profilaktyce wielu chorób - FAKT
W mięsie drobiowym znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, D, K oraz rozpuszczalne w wodzie: B1, B2 i B12. Substancje te biorą udział w syntezie białek krwi, które zwiększają dynamikę powrotu do zdrowia osób po przebytych chorobach układu krążenia i chorobach cywilizacyjnych, takich jak: zawał serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze. Już nasze babcie mawiały, że „rosół jest dobry na wszystko”.

Żółta skóra drobiowej tuszki pochodzi ze starych ptaków - MIT
Żółty kolor tuszki to efekt karmienia zwierząt kukurydzą. Drób karmiony kukurydzą jest tak samo wartościowy i smaczny jak drób karmiony innymi ziarnami zbóż.

W mięsie wieprzowym nastąpiła zmiana profilu kwasów tłuszczowych - FAKT
Tendencja ta jest bardzo wyraźna w ciągu ostatnich dziesięcioleci i wynika ze zmian w hodowli trzody chlewnej. Jest to związane ze zmianą sposobu żywienia zwierząt, mniejszego ich otłuszczenia, co w efekcie prowadzi do zwiększenia się udziału korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wieprzowinie.

Drób ekologiczny zawiera więcej białka - MIT
Mięso drobiowe pochodzące z hodowli konwencjonalnej zawiera tyle samo białka co to pochodzące z gospodarstwa ekologicznego. Metoda produkcji nie wpływa na jego zawartość w drobiu.